El govern espanyol amplia cobertures als desocupats i aprova noves mesures fiscals

El real decret prorroga dos mesos el teletreball, protegeix els acomiadats en període de prova i permet l’ERTO en empreses de serveis essencials.

VÍDEO | El govern espanyol amplia cobertures als desocupats i aprova noves mesures fiscals

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei amb 30 noves mesures econòmiques per a pal·liar els efectes de la Covid-19, entre les quals inclou un paquet de mesures fiscals per a alliberar més de 1.100 milions d’euros en liquiditat a les empreses, especialment a pimes i autònoms.

Així ho han anunciat la vicepresidenta tercera d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, que ha explicat que aquestes mesures actuen en quatre àmbits: incrementar el suport als treballadors i a l’ocupació, reforçar el finançament empresarial injectant liquiditat addicional beneficiant de manera especial autònoms i pimes, mesures fiscals per a generar liquiditat al teixit empresarial, i, finalment mesures per a activitats concretes.

Així, s’amplia la cobertura perquè accedisquen a la prestació els treballadors el contracte dels quals es va extingir durant el període de prova, des del 9 de març. També es permet accedir a la prestació als treballadors que havien deixat una ocupació per a accedir a un altra que no va arribar a materialitzar-se arran de la crisi. S’ajuda així a un conjunt de treballadors que havien quedat exclosos en els decrets anteriors”, ha afegit Calviño.

Segons ha explicat la vicepresidenta econòmica, s’ha incrementat l’àmbit d’aplicació dels ERTO per causa de força major en sectors considerats essencials que també han vist reduïts els seus ingressos. També es reforça la protecció dels treballadors fixos discontinus perquè puguen percebre prestacions per desocupació encara quan hagueren esgotat la desocupació.

Pròrroga a la prioritat de teletreball

El decret regula també una pròrroga de la prioritat del teletreball durant dos mesos més. El mateix període és prorroguen les mesures d’adaptació i reducció de jornada per a cuidar persones dependents en la crisi per la Covid-19.

A més, s’estableix els termes per a poder abordar el rescat dels plans de pensions.

Mesures fiscals

Calviño ha indicat que les noves mesures permetran alliberar més de 1.100 milions en liquiditat per a les empreses, sobretot en autònoms i pimes. En concret, s’ha aprovat que els treballadors autònoms puguen realitzar el càlcul del pagament fraccionat de l’IRPF i l’ingrés a compte del règim simplificat de l’IVA amb el mètode d’estimació objectiva, la qual cosa permetrà que durant el període afectat per l’estat d’alarma s’ajuste el seu pagament als ingressos reals.

A més, s’estableix una reducció en el pagament fraccionat de l’IRPF i l’IVA, i es poden descomptar en cada trimestre els dies de l’estat d’alarma, i les empreses podran adaptar les seues liquidacions d’ingressos a compte a la previsió d’ingressos estimada per a 2020.

D’altra banda, es dota amb 1.200 milions d’euros la línia de garanties de l’ICO per a “garantir els préstecs concedits pels bancs”. A més s’augmenta la capacitat de les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes. El govern habilita l’IDAE, organisme públic adscrit a la Secretaria d’Estat d’Energia, per a la concessió d’ajornaments de les quotes dels préstecs.

Fundació per a ajudar a l’esport

Calviño ha anunciat que per a donar suport a l’esport es crea una fundació dotada amb els fons de la venda de drets audiovisuals del futbol “amb la finalitat d’ajudar a finançar i dotar d’estabilitat a l’esport federatiu i a l’esport olímpic i paraolímpic.

Baixa l’IVA al material sanitari i llibres i premsa electrònica

El Consell de Ministres ha aprovat també la reducció a zero de l’IVA que paguen el subministrament de material sanitari de productors i nacionals a entitats públiques, sense ànim de lucre i centres hospitalaris, que permetrà estalviar més de 1.000 milions d’euros.

També s’aprova la reducció al 4% de l’VA dels llibres i premsa en format electrònic, que fins ara era del 21%, per a adaptar-los a la tributació dels de paper.

També et pot interessar

stats