El govern espanyol ajorna al 9 de novembre la decisió sobre un confinament domiciliari

La vicepresidenta Carmen Calvo insisteix que primer es vol avaluar els efectes de les mesures ja adoptades.

Control de la Guàrdia Civil a l'A-3
Control de la Guàrdia Civil a l'A-3 / Kai Försterling (Efe)

El govern espanyol no prendrà cap decisió fins al dilluns 9 de novembre per a activar la possibilitat dels confinaments totals als territoris que, com Astúries o la ciutat de Malilla, ja ho han demanat. Així ho ha assegurat la vicepresidenta de l'executiu, Carmen Calvo, en l'emisora de ràdio Canal Sur, on també ha deixat clar que el gabinet encapçalat per Pedro Sánchez intentarà que no s'arribe a aquesta situació: “Hem pres mesures importants per a veure quin resultat tenen, així que no avancem fases i centrem-nos a complir totes les normes”. El proper dilluns, ha explicat, el govern espanyol avaluarà les mesures que ja estan en marxa en el marc de l'estat d'alarma decretat fa poc mes d'una setmana.

Calvo ha aclarit també que la decisió d'aquest tipus de confinament domiciliari que reclamen algunes zones de l'Estat “és una limitació del dret fonamental a la llibertat deambulatòria”, per la qual cosa, ha precisat, “només pot decretar-lo el Govern d'Espanya”. Les comunitats autònomes poden proposar-ho, ha matisat després, però des del punt de vista jurídic la decisió correspon a l'executiu estatal.

La possibilitat d'un confinament domiciliari similar al del passat mes de març plana en l'aire amb més força que mai durant aquesta segona onada. Responsables sanitaris i polítics parlen obertament de la possibilitat de prendre una mesura que no vol ningú, però que existeix en vista de l'evolució de les dades sobre la incidència del coronavirus i la pressió hospitalària. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho descartava contundentment aquest dilluns i demanava “no entrar en una espècie de competició per a veure qui pren la mesura més dura”.

També et pot interessar

stats