El govern espanyol activa una "plataforma solidària" per a allotjar els turistes que continuen bloquejats a l’estranger

Espanya continua repatriant espanyols després d'haver gestionat el retorn de més de 20.000 persones.

Turistes europeus al Perú a l'espera d'un vol gestionat per França que els tornarà a la UE
Turistes europeus al Perú a l'espera d'un vol gestionat per França que els tornarà a la UE / Sebastián Castaneda (Reuters)

El Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha activat un servei solidari d'urgència per a facilitar que els viatgers espanyols que es troben bloquejats a l’estranger puguen allotjar-se temporalment en cases de residents espanyols. El sistema, anomenat Allotja, funciona a través del web https://registroviajeros.exteriores.gob.es/aloja.html, on s’han de registrar les dues parts, viatgers i residents que oferisquen les cases. Tant les ofertes com les demandes d'allotjament expiraran de manera automàtica als deu dies.

250 espanyols atrapats a les Filipines

Preocupa sobretot la situació de 250 espanyols a les Filipines per les restriccions a la mobilitat que s’han activat al país i la situació de la infraestructura sanitària. També un altre contingent d’espanyols disseminat per Austràlia, segons ha confirmat la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya.

S'ha repatriat 20.000 viatgers espanyols

Les gestions del ministeri i l’acció de consolats i ambaixades ha permés repatriar 20.000 espanyols des de l’inici de la crisi del coronavirus. La majoria de retorns s’han realitzat des d'Europa (9.000) i Amèrica (7.000), seguides d’Àfrica, l’Orient Mitjà (3.000) i la regió Àsia-Pacífic (1.000).

Aquest divendres arriba un vol des de Casablanca, al Marroc, amb 170 passatgers, sumant espanyols i europeus. Les pròximes hores s’espera l’arribada de quinze adults i un bebé que han eixit amb autobús des de Tànger i de sis espanyols més que es trobaven a la República Democràtica del Congo i que s’han pogut incloure en un vol italià.

La setmana que ve hi ha previstos més vols des de Nova Zelanda, Dublín –on hi ha alguns estudiants menors– Itàlia, l'Argentina i el Perú. La ministra ha fet una crida als espanyols que vulguen tornar d’aquest últim país perquè gestionen amb l’ambaixada el trasllat a la capital, Lima, des d’on eixirà el vol cap a Espanya. Algunes d’aquestes repatriacions s’han dut a terme en vols contractats per altres països europeus, com França i Alemanya, a través del mecanisme de Protecció Civil comunitari. Així s’ha aconseguit retornar 86 espanyols des de Bolívia, Nicaragua i el Paraguai.

L’excepcionalitat de la situació ha obligat però a actuar l’exèrcit per a repatriar 12 espanyols de l’Afganistan i 7 espanyoles del Kurdistan.

Turquia reté un carregament de respiradors

La ministra d’Afers Estrangers ha confirmat que Turquia ha bloquejat una càrrega de respiradors que havia d’arribar a Espanya després que Ankara ha imposat limitacions a les exportacions per a protegir el seu sistema sanitari. González Laya ha reconegut que la càrrega no eixirà de moment de Turquia, encara que s’ha intentat desbloquejar la situació en tres ocasions.

Espanya, a favor de l'alçament de les restriccions a Cuba, l'Iran i Veneçuela

La ministra també ha destacat les gestions en el marc de la Unió Europea per a donar suport als sistemes sanitaris africans i americans que no poden fer front a la pandèmia. “Fins que no estiguem tot sans i estalvis ningú ho estarà”, ha dit la ministra abans de recordar que la Covid-19 no coneix fronteres.

Així mateix, ha anunciat que Espanya ha donat suport a la proposta de l'Organització de Nacions Unides perquè països sotmesos a restriccions de les importacions, com l’Iran, Veneçuela i Cuba, puguen proveir-se de material sanitari a l’estranger invocant la clàusula d’excepció humanitària contra aquestes prohibicions.

També et pot interessar

stats