El govern elabora una guia de bones pràctiques per als centres de treball

L'objectiu és ajudar a minimitzar els riscos quan es reprenguen les activitats laborals no essencials.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa

En la compareixença posterior a la reunió amb el president del govern, Pedro Sánchez, i el comité tècnic del coronavirus, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que es manté l'alentiment suau però continuat de la Covid-19 a Espanya.

Illa ha assegurat que el confinament continuarà, com a mínim fins, al 26 d'abril, i ha destacat la importància de continuar mantenint les mesures de confinament i distanciament social, i d'eixir de casa només per a anar a treballar, comprar aliments i medicaments. Tot i que dilluns s'han de reprendre les activitats laborals no essencials, els col·legis continuaran tancats.

Guia de bones pràctiques per als llocs de treball

Amb l'objectiu de facilitar a les persones que dilluns es reincorporen al lloc de treball el seguiment de totes les mesures adoptades pel govern per a combatre la Covid-19, s'ha elaborat una guia de bones pràctiques per als centres de treball.

Entre les mesures incloses en aquesta guia, el ministre de Sanitat ha destacat que les persones que tinguen símptomes, o que no en tinguen però hagen estat en contacte amb persones que sí que en tenen o estan contagiades no han de reincorporar-se a treballar, sinó contactar amb les seues autoritats sanitàries per a obtenir una baixa. El mateix ocorre amb les persones que són vulnerables per edat, embaràs o malalties

Mascares higièniques

Pel que fa a les mascares, Illa ha insistit que des del 8 d'abril l'agència europea de control de malalties ha emés un nou paquet de recomanacions respecte als EPI i que, amb aquesta informació el govern ha treballat en la redacció de dues normatives per a una nova categoria de mascara, anomenada "màscara higiènica", que no són les que utilitza el personal sanitari.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat durant la roda de premsa com farà el govern espanyol el repartiment de deu milions de mascaretes. Grande-Marlaska ha detallat que el repartiment es realitzarà entre el dilluns i el divendres (donat que en algunes autonomies com la Comunitat Valenciana és festiu dilluns) en els principals nucs de transport públic.

Les mascaretes les repartiran les forces de seguretat, la policia i els membres de Protecció Civil. El ministre ha remarcat que es deu mantindre la restricció de la mobilitat. L'objectiu és entregar les mascaretes a aquelles persones que han de traslladar-se als llocs de treball amb el transport públic. Les forces de seguretat reforçaran la vigilància en eixos punts de transport per a garantir la correcta distribució i el respecte a les recomanacions en els desplaçaments i per a evitar les aglomeracions.

A preguntes dels periodistes, Grande-Marlaska ha xifrat en vora 2.700 agents a Espanya infectats per la pandèmia.

Tant el ministre de l'Interior com el de Sanitat, Salvador Illa, han insistit en la necessitat de no relaxar les mesures d'aïllament. "No s'ha iniciat cap desescalada i continua l'estat d'alarma. Tots hem de continuar fent l'esforç que estem fent", ha reforçat Grande-Marlaska.

En la seua intervenció, Salvador Illa, ha defensat que estem en un moment d'alentiment de l'epidèmia però que Espanya no es pot relaxar. Amb relació a la tornada als llocs de treball, el ministre de Sanitat ha remarcat que cap persona amb simptomatologia ha d'acudir al lloc de treball ni aquells que hagen estat en contacte estret amb afectats o aquelles persones vulnerables a la malaltia per l'edat, per estar embarassada o per tindre malalties prèvies. Han de demanar una baixa mèdica.

Illa també ha ampliat que la mascareta és obligatòria en aquells desplaçaments on no es puga respectar la distància de seguretat. Ha detallat també que als centres de treball, les feines deuen organitzar-se per a mantindre la distància interpersonal. I en els establiments oberts al públic es deu garantir la distància, l'aforament màxim ha de tindre això present. Les empreses deuran facilitar les mesures de protecció als treballadors. I ha aconsellat a les empreses que escalonen els horaris d'entrada.

Tres prioritats i una recomanació

El govern ha remarcat les tres prioritats per a la població: mantindre la distància d'un metre i mig o dos si això és possible, rentar-se les mans de forma freqüent i màxima higiene en espais públics i privats. I també ha incidit en una recomanació: quan siga possible, és convenient usar la mascareta en els desplaçaments públics.

Illa ha anunciat finalment que hi haurà una única xarxa de mostreig per a fer els test amb els quals el govern vol acotar l'afectació de l'epidèmia a Espanya.

També et pot interessar

stats