El govern d'Espanya preveu rebutjar la sol·licitud de la Comunitat de Madrid per a passar a la fase 1 dilluns

La petició provoca una crisi interna en el govern autonòmic i la dimissió de la directora general de Salut Pública.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la visita a un magatzem de medicaments aquest dimecres
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la visita a un magatzem de medicaments aquest dimecres / D.Sinova (Efe)

El govern espanyol rebutjarà, previsiblement, la petició que ha remés la Comunitat de Madrid per tal de passar a la fase 1 de la desescalada el proper dilluns 11 de maig, segons avancen fonts de l'executiu. És la principal hipòtesi que es manté després de rebre la documentació que va traslladar a última hora de dijous al ministre de Sanitat, Salvador Illa, el conseller autonòmic del ram, Enrique Ruiz Escudero.

La decisió de demanar el canvi de fase s'ha pres tot i la recomanació en contra de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, pels roïns indicadors sanitaris de l'autonomia. El text enviat per l'executiu madrileny al Ministeri de Sanitat, de fet, no compta amb l'aval de cap responsable tècnic, sinó que està ratificat pel conseller de Sanitat. El govern autonòmic s'ha vist immers en una polèmica en les últimes hores per la dimissió de la directora general de Salut Pública, que es va negar a firmar el document en considerar que no es basava en criteris sanitaris.

El Ministeri i els tècnics sanitaris estudiaran ara la documentació remesa per la Comunitat de Madrid, però assenyalen que tenint en compte que ha sigut l'epicentre de la pandèmia a Espanya, ha de tindre molt ben justificades les capacitats hospitalàries perquè puguen valorar-la de forma positiva i aconseguir-ne l'autorització per a avançar de fase. L'autonomia al·lega en la proposta enviada, que no ha fet pública, que està preparada per a canviar de fase perquè des d'abril hi ha hagut un descens d'un 84% en el nombre d'hospitalitzacions i d'un 64% en el d'ingressats en unitats de cures intensives (UCI).

Illa i el conseller Ruiz Escudero tenen previst reunir-se aquest mateix divendres per a abordar la qüestió. Caldrà esperar la decisió definitiva, però el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ja ha advertit que “no cal ser un expert” per a arribar a la conclusió que les comunitats més colpejades pel virus, com ara Madrid, “duguen un ritme més lent”. Iglesias, a més, ha acusat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, de “jugar amb vides per a fer política”.

Ayuso, per la seua banda, ha reconegut que ella s'haguera quedat la propera setmana en la fase 0 de la desescalada, però va canviar de decisió després de reunir-se amb sectors econòmics i augmentar el nombre de llits UCI.

També et pot interessar

stats