El govern de Conte se la juga amb la reforma del MEDE

Mitjans italians apunten que l'executiu en bloc hi votarà a favor, fet que evita la crisi.

El primer ministre Giuseppe Conte, aquest dimecres en el parlament italià
El primer ministre Giuseppe Conte, aquest dimecres en el parlament italià / Reuters

A Itàlia, la continuïtat del govern de coalició encapçalat per Giuseppe Conte està en perill. Aquest dimecres hi ha un a cita crucial en el parlament, on el primer ministre presenta una moció per a aprovar la reforma del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), que va tindre el vistiplau de la Unió Europea la setmana passada.

La votació es presentava complicada per al gabinet de Conte, ja que al projecte s'oposa inicialment una cinquantena de membres del Moviment 5 Estreles (M5E), un dels dos socis de govern que hi han mostrat rebuig en una carta. Alguns mitjans italians asseguren que les diferents forces polítiques que integren l'executiu, i especialment els rebels del M5F, votaran finalment a favor del projecte. Això allunya, de moment, la possibilitat d'una crisi de govern que podria abocar el país a eleccions anticipades si la reforma no tirara avant en la cambra legislativa. Segons sembla, s'ha arribat a un acord sobre el suport d'Itàlia al projecte amb els 58 opositors del M5S.

L'aritmètica parlamentària és complicada. L'executiu té un marge entre quatre i set diputats respecte a la majoria simple de 161, però el rebuig d'alguns diputats i senadors de l’M5E fa perillar el gabinet. El govern de Conte s'ha esforçat aquesta setmana per a intentar convèncer-los que canvien d'opinió, especialment quinze senadors, la decisió dels quals serà fonamental perquè el projecte tire avant. Des de l'oposició Forza Itàlia, de Silvio Berlusconi, s'oposa també a la reforma, però un grup del partit està disposat a tirar una mà a l'executiu de Conte.

La reforma que defèn aquest dimecres el primer ministre en el Senat pretén que el MEDE tinga més poder en els futurs rescats i en la vigilància dels països, una competència que compartirà amb la Comissió Europea; i que puga facilitar l'accés a les línies de crèdit precautòries sense que es necessite un rescat total. L’M5E sempre s'ha mostrat en contra de sol·licitar el MEDE perquè considera que empobriria el país, i ja el 2019 Roma va impedir que la reforma tirara avant.

“Està en joc el futur d'Itàlia”, afirmava dilluns l'exlíder del Moviment 5 Estreles i actual ministre d'Afers Estrangers, Luigi Di Maio, en una entrevista en el diari La Repubblica. També ha recordat als membres de l’M5E que la formació està en l'executiu i que ha de votar unida per a evitar una crisi governamental. “A mi tampoc m'agrada la reforma i de fet crec que no és necessari utilitzar ni el MEDE prereforma ni el postreforma, ni el sanitari. Estem fent una muntanya de no res, perquè mai hi ha hagut en el Parlament els números necessaris per a demanar aquesta eina”, ha assenyalat. Alhora, ha insistit que s'està demanant el vot només per a la reforma europea i no perquè Itàlia obtinga les ajudes.

Di Maio recorda que Itàlia està pendent de rebre 209.000 milions del fons de recuperació europeu per a estats afectats per la pandèmia –que ha de ser aprovat– i també que és un dels països més beneficiats pel Programa de compres d'emergència pandèmica del Banc Central Europeu (BCE). “Amb aquests recursos i les noves polítiques del BCE, no entenc de què ens serviria el MEDE”, ha opinat.

També et pot interessar

stats