El govern català aprova per decret el confinament de Lleida i esquiva la prohibició judicial

La norma autoritza l’autoritat sanitària a prendre "les mesures que considere necessàries" en cas de rebrot.

Consell executiu extraordinari del govern català celebrat aquest dilluns
Consell executiu extraordinari del govern català celebrat aquest dilluns / Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dilluns a la nit, en reunió extraordinària, un decret llei que permet que l'autoritat sanitària, en cas de pandèmia, impose restriccions a l'activitat o al desplaçament de persones.

El president del govern català, Quim Torra, ha reunit aquesta vesprada el seu executiu per a aprovar aquest decret llei, amb la finalitat d'habilitar el confinament de Lleida i eludir així el veto de la jutgessa, que havia impedit confinar la zona en considerar-la una mesura "desproporcionada" i "indiscriminada".

Finalment, la Generalitat de Catalunya ha aprovat el decret llei de modificació de la Llei 18/2009 sobre salut pública i de mesures urgents a causa del risc de brots de coronavirus.

El decret llei, segons ha informat el govern català en un comunicat, faculta l'autoritat sanitària perquè, en situacions de pandèmia o epidèmia declarades per les autoritats competents, “puga adoptar mesures de limitació a l'activitat, el desplaçament de les persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials".

Per a adoptar aquestes restriccions, serà necessari emetre un informe per part de les autoritats sanitàries que tindrà per objecte acreditar la situació actual de risc de contagi, la situació de control de la pandèmia i la suficiència de les mesures.

La resolució que s'emeta haurà d'indicar expressament l'existència o no del manteniment dels serveis essencials i especificarà la duració de les mesures, que "en principi no ha de ser superior a 15 dies", excepte si es justifica un termini superior.

Amb aquest decret llei, el govern català pretén reforçar la seguretat jurídica de les decisions que prenga en casos com el confinament de la zona de Lleida, "malgrat que ni en el confinament de la conca d'Òdena ni en altres supòsits de comunitats autònomes de l'estat espanyol que han pres mesures similars cap jutge l'ha requerit".

Demà dimarts, l’executiu català dictarà una resolució amb mesures específiques per a la comarca lleidatana del Segrià i es demanarà de nou autorització al jutjat contenciós administratiu de Lleida per a donar protecció legal a les mesures adoptades.

També et pot interessar

stats