El govern del Botànic i Ciutadans pacten un acord per a millorar la sanitat pública valenciana

La iniciativa, que es votarà aquest dijous, preveu un augment de la dotació econòmica per a les residències de majors.

Una imatge del ple de les Corts, hui.
Una imatge del ple de les Corts, hui.

Els grups parlamentaris del Botànic han acordat amb Ciutadans una proposta per a millorar la sanitat pública valenciana arran de la crisi produïda pel coronavirus, amb mesures com augmentar les contractacions i els recursos per al sector sanitari, la inversió en investigació, i millorar les dotacions de les residències.

La iniciativa, que partia de Ciutadans, havia sigut pactada inicialment amb PSPV, Compromís, Unides Podem i PP, però aquest últim grup s'ha fet arrere durant el ple de les Corts d'aquest dimecres, i s'abstindrà en la votació –que tindrà lloc el dijous–, perquè no s’ha accepta un dels punts introduïts.

El pacte preveu millorar les dotacions de recursos humans i materials dels centres residencials; augmentar cada any la despesa compromesa en el pla d'infraestructures sanitàries, i estudiar la possibilitat d'establir la gratuïtat de les màscares i altres productes sanitaris a famílies amb dificultats econòmiques, col·lectius vulnerables i persones amb patologies prèvies. La proposta es votarà dijous i demana una agilització de les convocatòries i de les dotacions de mitjans.

L'acord preveu també el punt que ha provocat que el PP es desmarque i que fa referència a exigir al Govern que estudie la possibilitat de reduir l'IVA de les màscares i gels hidroalcohòlics del 21% al 4% mentre l’ús ús siga obligatori. El PP assegura estar d'acord amb la reducció de l'IVA però demana retirar d'aquest punt la referència a l'harmonització amb Europa perquè la responsabilitat és del govern espanyol.

La postura del PP ha estat criticada per la diputada de Ciutadans, María Quiles, que ha qualificat com a “espectacle vergonyós” l'actitud popular. També des dels partits del Botànic han acusat el PP “d'infantilisme”. Per la seua banda, Vox ha lamentat no conéixer el text de l'acord.

El Botànic demana al govern espanyol que blinde la inversió sanitària

El ple de les Corts també ha debatut una iniciativa que demana instar el govern espanyol a modificar la normativa per a blindar la inversió en els serveis públics com una despesa prioritària i exclosa de qualsevol programa d'ajust pressupostari. La proposta ha sigut presentada i defensada pels grups que sustenten el Consell (el PSPV, Compromís i Unides Podem), i es votarà també en la sessió de dijous, encara que el PP i Ciutadans ja han avançat que no hi donaran suport.

La iniciativa també inclou demanar a l'executiu una reforma tributària que incloga una aportació de les grans fortunes per a enfortir els serveis públics.

També et pot interessar

stats