González Laya: “Veiem avançar el pacte a Europa per la reconstrucció”

Optimisme moderat del govern espanyol “pel canvi de to” en el debat de la reunió del Consell Europeu.

La ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya
La ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya

El govern espanyol ha eixit moderadament satisfet de la reunió telemàtica del Consell Europeu, on els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han començat a avaluar les propostes dels diversos països per a la reconstrucció econòmica.

Això, després d’haver detectat un “canvi de to en el debat i l’inici d’una dinàmica de negociació, amb Espanya en el centre del tauler”, segons ha manifestat en roda de premsa la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, que ha reivindicat la contribució d’Espanya en la fabricació de “consensos” dins de la reunió.

“Veiem avançar el pacte a Europa per la reconstrucció”, ha arribat a dir la ministra, per a reclamar la mateixa voluntat en els pactes d’estat que el govern espanyol està impulsant a Espanya amb els grups polítics.

No hi ha hagut consens sobre l’instrument clau que el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit a defendre davant dels líders europeus: un fons per a la reconstrucció que es finance amb deute perpetu comunitari, és a dir, que repartisca l’impacte sobre el conjunt de la Unió. I tampoc s’ha arribat a acord sobre la possibilitat de transferències directes, en lloc de subvencions, que Espanya defén per tres raons: per evitar el sobreendeutament dels països més afectats, que implicaria una eixida asimètrica de la crisi, pel principi de solidaritat de la família europea, i per facilitar la simetria del mercat interior.

I no s’ha arribat a cap pacte perquè, segons González, el debat “s’ha centrat més en els principis que en els detalls de funcionament”, sobre els quals continuaran negociant en successives reunions.

“Hem posat damunt de la taula una modalitat de mutualització responsable, pragmàtica i ambiciosa, que juga amb els instruments de l'arsenal comunitari; no inventem noves solucions. La proposta juga amb mecanismes existents però, per a fer una inversió comuna, que és el que pensem que toca ara”, ha exposat la ministra per a defendre la posició d’Espanya.

Un fons d’entre 1 i 1,5 bilions vinculat al pressupost comunitari

Per contra, sí que s’ha pogut consensuar la quantitat aproximada dels fons –que serà entre 1 i 1,5 bilions d’euros, dins de la forqueta que demanava l’estat espanyol– i la seua vinculació amb el pressupost comunitari.

Els líders europeus han comminat la Comissió Europea que presente un esborrany de projecte de reconstrucció, sobre el fons, per al 6 de maig, acompanyat d’un informe sobre els països i sectors més afectats, per a fer-se una idea de com funcionaria, segons ha explicat González Laya.

Avals a les pimes al juny

Durant la reunió, Espanya també ha pressionat perquè s’active al més prompte possible el paquet d’ajudes de l’Eurogrup, arrancant el compromís que al juny ja estiguen operatius els avals del Banc Europeu d’Inversions per a proporcionar crèdit a les pimes.

Finalment, la ministra ha explicat que el president del govern d'Espanya ha defensat que la UE arbitre mecanismes d’ajuda per als països veïns que tenen menys capacitat per a eixir de la crisi i, particularment, per la situació d’Àfrica i l'Amèrica Llatina, en la línia que alguns països europeus ja han defés davant de l’FMI o el Banc Mundial.

També et pot interessar

stats