Les gestories, desbordades per l'allau de baixes laborals a causa de la covid-19

Les empreses fan malabars per a gestionar les plantilles, minvades pels contagis, però algunes s'han vist obligades a tancar per falta de personal

Una treballadora en un despatx, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'explosió de contagis al caliu de la variant òmicron ha capgirat el mercat de treball en el començament de l'any. Els positius han crescut exponencialment en l'últim mes a tot l'Estat —a la Comunitat Valenciana es multipliquen per sis al desembre, en passar de 17.533 a 107.540— i això s'ha traduït en una allau de baixes laborals que han aterrat a les gestories aquest dilluns, primer dia laborable de 2022. 

Aquests despatxos han començat l'any totalment desbordats per la gran quantitat de baixes que han de tramitar. Andrés González, vicedegà del Col·legi de Graduats Socials de València, explica que s'han trobat un "increment massiu" de faena després de les festes de Cap d'Any: "Durant tot el matí se succeïen telefonades de clients que preguntaven si aquestes baixes per covid-19 interrompen les vacances previstes", ha comentat a À Punt NTC. 

La realitat de la covid-19 ha impactat en les empreses i ha trastocat la planificació de moltes d'aquestes, mentre les veus expertes alerten que la situació empitjorarà perquè encara no s'ha arribat al pic de la nova onada. José Vicente Villaverde, president de l'Associació de Joves Empresaris de València, afirma que l'actual escenari fa "molt difícil" gestionar les plantilles perquè "tots els dies hi ha imprevistos per positius de covid". 

Moltes grans empreses i serveis públics, com la sanitat o els cossos policials, han hagut de reorganitzar torns per a cobrir les absències en les plantilles, però d'altres negocis més xicotets no han tingut més remei que abaixar les persianes durant uns dies per falta de personal. "Totes les previsions que hi havia per a principi d'any se n'han anat en orris", ha lamentat Villaverde, que ha explicat que en alguns casos ha calgut, fins i tot, paralitzar operacions.

El sector pronostica un mes de gener "difícil", té por que del que puga passar en les pròximes setmanes tenint en compte l'allau de contagis que hi ha hagut en uns pocs dies i com afectaran la pandèmia les trobades socials de Nadal.

També et pot interessar

stats