La gestió de la pandèmia centra la sessió de control del Senat

Els plans laborals o l’evolució de la crisi centren l’interés de l’oposició.

El president Sánchez en la sessió de control del Senat del passat 25 de febrer
El president Sánchez en la sessió de control del Senat del passat 25 de febrer / Europa Press

La seua visió de la crisi sanitària i socieconòmica derivada de la pandèmia, les mesures previstes per a pal·liar la crisi laboral o la raó per la qual va faltar a la sessió amb representants autonòmics del passat dijous són algunes de les qüestions que haurà de respondre el president del govern, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat d’aquest dimarts. Serà la primera a la qual assisteix des que es va declarar l’estat d’alarma.

La portaveu de Ciutadans s’interessarà per l’evolució de la crisi sanitària i socioeconòmica ocasionada per la Covid-19 a Espanya, mentre que des d’Esquerra Confederal li preguntaran a Sánchez per les mesures que adoptarà el govern per a pal·liar la crisi laboral, tenint en compte que Espanya era abans de la pandèmia “un dels països amb majors nivells d’atur juvenil de la UE”.

Així mateix, el PP preguntarà a Sánchez per què no va assistir a la comissió general de comunitats autònomes sobre el coronavirus del passat dijous, a pesar de que diversos presidents autonòmics i el líder de l’oposició, Pablo Casado, li ho havien “demanat expressament”.

Com va ocórrer la setmana passada, quan ja es va celebrar una primera sessió de control al govern i a la que no va assistir Sánchez, la pandèmia centrarà la sessió, encara que en aquest cas amb les expectatives de la desescalada. En aquest sentit, el PP preguntarà al ministre de Sanitat si el seu departament garanteix que la desescalada és segura, des del punt de vista sanitari, per a la ciutadania.

Garanties de seguretat en el transport

Mentrestant el ministre de Transports haurà d’explicar com pensa garantir la mobilitat i la seguretat dels viatgers en les diferents fases de desescalada. A més, el grup popular interpel·larà al ministre de Justícia per a saber si el seu ministeri està garantint els drets fonamentals i les llibertats públiques durant l’estat d’alarma i durant la desescalada.

La bateria de preguntes del grup popular sobre el coronavirus es completa amb unes altres qüestions, com ara si canviaran les condicions dels ERTO després d’alçar-se l’estat d’alarma, el nombre d’investigadors que treballa en la pandèmia o si s’assegurarà l’atenció als centres d’educació especial.

Estratègia al sector turístic

Per la seua banda, el PSOE plantejarà una qüestió específica centrada en el turisme, concretament els socialistes s’interessaran pels plans i les prioritats del govern per a la revitalització d’aquest sector. Sobre aquesta qüestió s’interessarà també Esquerra Republicana.

A més, la formació republicana incidirà sobre la recuperació de les competències de la gestió a les autonomies i preguntarà el paper de les forces armades durant la pandèmia. Les preguntes d’Esquerra Republicana es completen amb una referida a l’ingrés vital mínim i una altra que consisteix a saber si el govern espanyol pensa que serà “suficient” per a donar resposta a les necessitats socials derivades de la crisi.

JxCat aprofitarà la sessió de control al Senat per a saber la valoració del govern espanyol sobre “les diferències d’impacte” d’aquesta pandèmia a Espanya i a Portugal, mentre que el PNB demanarà informació sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). La formació catalana també plantejarà la necessitat de flexibilitzar les regles d’estabilitat pressupostària des de la UE perquè beneficien autonomies i ajuntaments.

Per últim, Vox s’interessarà per les actuacions del Ministeri de Sanitat per a garantir la cohesió i l’equitat en les prestacions en matèria sanitària respecte a les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats