La gestió de la crisi sanitària reforça el PSOE i l’allunya del PP, segons el CIS

Vox experimenta la pujada més forta i Ciutadans la caiguda més gran, mentre que Compromís també perd suport.

La gestió de la crisi sanitària reforça el PSOE i l’allunya del PP, segons el CIS
La gestió de la crisi sanitària reforça el PSOE i l’allunya del PP, segons el CIS

El baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest mes de juny, el tercer consecutiu centrat en la crisi del coronavirus, manté el PSOE al capdavant en estimació de vot, amb un suport del 31,2%. És una dècima més que al maig. El soci de govern del PSOE, Unides Podem, també millora una dècima les estimacions de vot, fins a situar-se en un 11,4%.

El PP, per contra, cau en intenció de vot lleugerament i passa del 20,3% al 20%, mentre que Vox és el partit que registra un creixement més clar, en passar del 11,3% al 14,5% en intenció de vot.

Ciutadans baixa clarament durant el CIS de juny i se situa en el 9,4% de la intenció de vot, un punt i una dècima menys que un mes abans. Esquerra Republicana també perd força, encara que més lleugerament, i es col·loca tres dècimes per davall de l'enquesta de maig, en un 2,6%.

L'enquesta de juny confirma la tendència a la baixa ja detectada el mes de maig en el PP, mentre que apunta un canvi en el cas del PSOE i d'Unides Podem, que milloren lleugerament els resultats, i en Ciutadans, que deixa de créixer per a perdre vots.

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat hui l'enquesta que arreplega l'estimació de vot dels espanyols després de tres mesos de pandèmia i les seues opinions sobre la gestió del coronavirus.

Les dades de l’enquesta del CIS també evidencien una caiguda lleugera de Compromís, que es va presentar en coalició amb Més País. La formació que encapçala Íñigo Errejón a Madrid i el partit valencià obtindrien conjuntament l’1,3% dels vots, una dècima menys que en la mateixa mostra d’un mes abans. El mateix descens que patiria el Partit Nacionalista Basc (PNB), que se situaria en una intenció de vota del 1,3% també.

Baixa la preocupació pel coronavirus

La preocupació dels ciutadans pel coronavirus ha baixat en l’últim mes, encara que es manté com el tercer problema en importància, mentre que la crisi econòmica se situa ara com el primer, per davant de l’atur, segons el baròmetre del CIS.

El sondeig, que s’ha fet per telèfon entre l’1 i 9 de juny, assenyala que per al 35,1% de la població enquestada la crisi econòmica és el major problema existeix actualment a Espanya, xifra que ha baixat en tres punts sobre l’enquesta anterior. L’atur, en segon lloc, és la preocupació principal per al 32,5% dels preguntats, vora nou punts menys que en l’enquesta anterior. I la preocupació pel coronavirus cau deu punts respecte al maig (34,8% al 25,1%) i baixa al tercer lloc com a motiu de preocupació.

Estiu de menys vacances i més locals

D’altra banda, el CIS també mostra que el 65,7% dels espanyols no té pensat anar de vacances a l’estiu. Dels que sí que aniran, un 40,6% ho farà durant dues setmanes, un 33,1% anirà entre una i dues setmanes, un 19% ho farà una setmana i un 5,1% marxarà menys d’una setmana. I un contundent 90% dels enquestats assegura que es quedaran a Espanya durant aquestes vacances.

També et pot interessar

stats