Quanta gent hi ha realment immunitzada a la Comunitat Valenciana?

Santi Cremades va resoldre amb dades aquesta qüestió en 'A la Ventura'

Probabilitats de contagi per grups d'edat
Probabilitats de contagi per grups d'edat / 'A la Ventura'

A mesura que es donen a conéixer les xifres de vacunats, sorgeix la següent pregunta: quanta gent està realment immunitzada en el nostre territori? Amb l'ajuda de Santi Cremades, professor de Matemàtiques de la Universitat Miguel Hernández, 'A la Ventura' ha volgut resoldre aquesta qüestió en el seu últim programa. 

Les persones que han superat la Covid-19 en els últims 10 mesos i que encara tenen immunitat suposen el 8% de la població de la Comunitat Valenciana. La ciutadania amb la pauta completa representa gairebé el 21% de la població, enfront del 40% que té només una dosi.

La suma de tots els percentatges seria la població immunitzada a la Comunitat Valenciana? No, ja que algunes persones que han rebut la vacunació també han passat la Covid i, per tant, figuren en més d'un percentatge, però segons el professor aquestes persones només representen al voltant del 5%.

En definitiva, aproximadament un 43% de la ciutadania estaria immunitzada contra el coronavirus, això significaria estar a 27 punts de la immunitat de grup. Un percentatge que es fa sobre el total de la població, i no només sobre el nombre de persones que poden ser vacunades, que és bastant menor.

Quina és la probabilitat de contagi per grups d'edat?

Segons Cremades, la taxa de vacunació en majors de 60 anys està per damunt del 90%, cosa que significa que amb la taxa d'incidència actual la probabilitat de contagi és d'una persona per cada 40.000 habitants. 

En els grups de mitjana edat, que estan en ple procés de vacunació, la probabilitat és d'un contagi per cada 3.600 persones. La probabilitat augmenta a mesura que disminueix el nombre de persones vacunades. 

La població entre 18 i 40 anys que encara no ha rebut cap dosi de la vacuna té les taxes més altes de contagi, un per cada 2.000 habitants. La perillositat augmenta fins a 20 vegades més que en els grups de més edat.

La vacunació fa evitar la cinquena onada

Precisament aquesta major perillositat entre els grups joves marca la incidència acumulada, que està entorn de 40 punts. Una xifra que Cremades qualifica de molt moderada, i que preveu que es mantinga així fins a finals de juny. Així i tot, Cremades va acomiadar l'últim 'A la Ventura' amb una bona notícia: no hi ha indicadors que assenyalen l'existència d'una sisena onada a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats