La Generalitat treballa en una reforma de les ràtios a les residències amb “les lliçons apreses” de la Covid-19

Enric Juan ha assegurat en ‘A la Ventura’ que la normativa serà un “imperatiu legal” també per als centres privats.

Entrevista al director general d'infraestructures de serveis socials, Enric Juan, en el programa ‘A la Ventura’
Entrevista al director general d'infraestructures de serveis socials, Enric Juan, en el programa ‘A la Ventura’ / À Punt NTC

La pandèmia ha deixat tremolant algunes residències de majors, que s'han trobat de sobte sense el personal necessari per a atendre totes les necessitats. Segons la normativa autonòmica, per a les residències de persones majors la ràtio mínima és d’un treballador per cada quatre residents. Però ara l’escenari ha canviat, ja que l’aïllament necessari dels residents obliga a reforçar les plantilles.

En una entrevista al programa A la Ventura, el director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan, ha assenyalat que la Generalitat treballa per a millorar les ràtios als centres de persones majors. Revisarà, per tant, la noramtiva actual, del 2015, per a incorporar “les lliçons apreses de la Covid-19”. Juan ha avançat que aquestes millores veuran la llum el 2021.

A més, el director general ha incidit que la ràtio no es suficient a les residències privades, que no han volgut complir-la i ara l’administració treballa perquè siga un “imperatiu legal” per a tots els centres.

Pel que fa la gestió de les residències durant la pandèmia, també s’ha pronunciat el president d’Aerte, José María Toro, que ha recordat que aquests espais no són centres sanitaris, sinó centres que cuiden les persones. “No som centres sanitaris i estem fent front a una pandèmia. Les residències no han sabut fer front a una crisi per a la qual no estaven preparades”, ha remarcat. Sobre la proporció de les ràtios, Toro ha assegurat que compleixen el que els marca la normativa i introdueixen les millores que se’ls permet.

Igualtat actuarà amb proporcionalitat a la residència de Llíria

Les residències també estan en el punt de mira arran del cas de presumptes maltractaments i abandonaments de residents a la DomusVi de Llíria. Enric Juan, que ha mostrat el seu enuig per les imatges, ha recordat que prèviament la conselleria havia sancionat el centre amb 174.000 euros, la sanció a una residència més important en la història del sistema públic. Pel que fa a futures sancions, ha assegurat que s’actuarà amb un criteri de proporcionalitat, adequat als informes tècnics.

José María Toro també ha valorat aquest cas i ha insistit que l’empresa haurà de donar explicacions i la conselleria i la Fiscalia han de realitzar les investigacions corresponents per a “prendre les decisions adequades”.

També et pot interessar

stats