La Generalitat prorroga fins a l'1 de març les restriccions contra la pandèmia

“No ens podem relaxar, no seria responsable. La quantitat de persones que moren cada dia és insuportable”, ha manifestat Ximo Puig.

La terrassa d'un restaurant amb les cadires i taules recollides a València
La terrassa d'un restaurant amb les cadires i taules recollides a València / Biel Aliño (Efe).

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous la pròrroga fins a l’1 de març de totes les restriccions vigents a la Comunitat Valenciana per a frenar l’impacte de la tercera onada. Així ho ha fet públic en una compareixença posterior a la comissió interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19.

Durant la intervenció, Puig ha insistit que a pesar que la situació epidemiològica està millorant, encara no és suficient per a poder relaxar les mesures. “No podem relaxar-nos, no seria responsable. La quantitat de persones que moren a diari és una xifra insuportable”, ha manifestat.

El Consell manté en vigor, per tant, el tancament total de l’hoteleria i dels gimnasos, el toc de queda entre les 22 hores i les 6 del matí, el tancament perimetral del territori valencià, el confinament de les ciutats de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana, el tancament del comerç no essencial a les 18 hores, la limitació de les reunions a dos persones no convivents a l’espai públic i la restricció a l’espai privat només als convivents.

El cap del Consell ha agraït l’esforç de la ciutadania valenciana a l’hora de doblegar la corba ja que, segons ha dit, la davallada ha sigut més accentuada del que esperava el govern valencià. Sobre la situació sanitària actual, ha destacat que des de l’entrada en vigor de les darreres restriccions fa quinze dies, les hospitalitzacions han caigut un 39%, s’ha reduït la incidència en un 41% i les altes hospitalàries tripliquen els nous casos en els últims set dies.

“No hi haurà una desescalada ràpida i imminent”

Sobre com serà la relaxació de les restriccions, Puig ha afirmat que encara no s’ha abordat amb el comité d’experts. Tot i això, ha avançat que “no hi haurà una desescalada ràpida, imminent i sense full de ruta” i només es produirà en el moment en què tots els indicadors epidemiològics baixen “de manera substancial”. A l’hora d’abordar aquesta desescalada, el president de la Generalitat s’ha compromés a fer precisament aquest full de ruta amb els sectors afectats i amb les veus expertes que els assessoren.

“Les restriccions duraran només el temps que siga necessari, ni un dia més. Sabem que afecten a la vida quotidiana de la gener, afecten als seus drets i generen situacions injustes”, ha manifestat Puig.

Puig atribueix la davallada de positius al conjunt de mesures

A la pregunta sobre si creu que la davallada dels positius per coronavirus es deu al tancament de l’hoteleria, el president del Consell ha respost que no només és conseqüència d’aquesta mesura, sinó del conjunt de les decisions que s’hi han pres. Puig ha reiterat que la majoria dels contagis es produeixen a l’espai social i que les restriccions que ha pres la Generalitat han anat encaminades a limitar el contacte entre les persones.

També et pot interessar

stats