La Generalitat justifica la desescalada “urgent” per la vulnerabilitat econòmica valenciana

El turisme, que suposa el 14,6% del PIB valencià, ha resultat molt afectat per la pandèmia.

La Generalitat justifica la desescalada “urgent” per la vulnerabilitat econòmica valenciana
La Generalitat justifica la desescalada “urgent” per la vulnerabilitat econòmica valenciana

El pla remés per la Comunitat Valenciana al Ministeri de Sanitat per a la desescalada defenia la urgència d'iniciar l'eixida progressiva del confinament davant “la major vulnerabilitat” de l'economia valenciana. Així, se sol·licitava facilitar la recuperació de l'activitat amb totes les garanties sanitàries.

L'Informe de les capacitats estratègiques sanitàries dins del pla de transició cap a una nova normalitat, publicat en el web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, afirma que els senyals que la crisi del coronavirus està impactant més en l'economia valenciana són evidents.

El document, de 232 pàgines, assenyala que els problemes de la Comunitat Valenciana en el context de la Covid-19 són similars al conjunt d'Espanya. El govern, però, preveu un “xoc” més destacat a causa del teixit empresarial valencià, caracteritzat pel predomini de les pimes, microempreses i els autònoms. El turisme, que suposa el 14,6% del PIB valencià, també ha resultat “molt afectat” per la pandèmia.

La Generalitat al·lega que la Comunitat Valenciana és la tercera més afectada per la destrucció d'ocupació al març i a l'abril i la segona amb més augment absolut d'atur registrat. A més, les activitats més afectades pel coronavirus (comerç, transport i hoteleria) estan més presents al país valencià.

La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia amb més treballadors i treballadores en expedient de regulació d'ocupació i, segons apunta l'informe, la situació financera en què es troba fa que la capacitat de resposta siga "més limitada".

Capacitats sanitàries i indicadors positius

L’informe assenyala, a més, que es disposa de 965 llits de crítics i de fins a 18.992 llits per a malalts aguts i recull el pla de preparació per a l'increment ràpid de capacitats, com els hotels medicalitzats, els tres hospitals de campanya o els 4.107 contractes eventuals que s'han creat en atenció especialitzada.

També especifica que, en els últims catorze dies, al 40% dels casos amb símptomes de Covid-19 se'ls ha fet la prova PCR i els casos nous que no són contacte de casos confirmats coneguts són el 98,4%.

Per últim, s’hi inclou un ampli annex amb la valoració de la situació epidemiològica, una anàlisi espacial, les actuacions en les residències o els criteris d'actuació de les unitats de prevenció de riscos laborals.

També et pot interessar