La Generalitat insisteix en la responsabilitat individual en l’ús de la mascareta

Oltra: “Estem oberts a estudiar-ne l’obligatorietat, però entenem que el poble valencià té maduresa suficient”.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, amb la mascareta posada durant tota la roda de premsa
La vicepresidenta, Mónica Oltra, amb la mascareta posada durant tota la roda de premsa / Europa Press

El cercle al voltant de la Comunitat Valenciana s’estreteix i cada vegada són més les autonomies que han decretat ús obligatori de la mascareta per a la població en qualsevol circumstància, inclús si es compleix la distància interpersonal de metre i mig. La por als rebrots i les últimes xifres de la incidència del coronavirus en tot l’Estat han portat a Castella-la Manxa a fer més nombrosa la llista d’autonomies on s’haurà d’eixir al carrer amb mascareta. A hores d’ara són catorze de les dèsset que hi ha i, a banda de la Comunitat Valenciana, només Madrid i a les illes Canàries no han imposat l’obligatorietat.

Durant tota la setmana la Generalitat ha defensat la responsabilitat individual per damunt de la normativització, una posició que continua sense variar. El govern valencià no és partidari d’obligar per llei a portar mascaretes i, si aquest dijous era el president, Ximo Puig, que defensava públicament aquesta postura, aquest divendres ho ha fet la vicepresidenta primera. Mónica Oltra ha tornat a apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania i ha assegurat que, de moment, el Consell no té previst decretar la mesura: “Entenem que el poble valencià té la maduresa suficient com per a saber que utilitzar la mascareta permanentment és la millor defensa que tenim en aquest moment de la nostra salut i de la de la gent que ens importa”, ha dit.

Oltra, que ha portat una mascareta posada durant tota la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha defensat l’ús permanent d’aquest element protector, que ha definit com la “vacuna” contra la Covid-19, juntament amb la higiene de mans i la distància social, fins que hi haja un tractament efectiu. També ha recordat que la mascareta és obligatòria si no es pot mantindre la distància de seguretat, sobretot en espais tancats. Una qüestió, però, que per al Consell no és susceptible de normativitzar-se: “Portar la mascareta posada depén únicament de les persones, no entenem que se’ns haja d’obligar a una cosa que fem per la nostra salut. En aquest moment és l’únic que tenim per a protegir-nos i protegir a la gent que estimem”, ha assenyalat.

La Generalitat no es tanca a modificar la normativa en funció de com evolucione la pandèmia però, com ha explicat la vicepresidenta, la proposta d’obligatorietat ha de partir de les autoritats sanitàries i atendre a criteris epidemiològics. Segons l’últim balanç de la Conselleria de Sanitat, a la Comunitat Valenciana es comptabilitzen a hores d’ara 14 brots actius de Covid-19, amb 118 persones infectades. En total queden 303 contagis actius en tot el territori.

El fet que no siga obligat portar mascareta en totes les situacions, ha recordat Oltra, no “blinda” davant de conductes “irresponsables”, perquè precisament la majoria dels brots estan sorgint en l’àmbit familiar, on la població es “relaxa”. Per això, insisteix a apel·lar a la responsabilitat individual amb el famós eslógan “Posa-te-la, posa-li-la”.

La proliferació de brots i casos a la Comunitat Valenciana també ha fet entrar el debat sobre la mascareta en la reunió que ha mantingut el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb les conselleres de Sanitat i Justícia, Ana Barceló i Gabriela Bravo, i la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero. Tot i que no s’ha pres cap decisió oficial, la Generalitat no descarta implantar la mesura si l’evolució dels contagis continua creixent a l’alça i les autoritats sanitàries així ho aconsellen.

Incrementa la pressió social i política

La Confederació d’Associacions Veïnals de la Comunitat Valenciana, que reuneix més de 300 agrupacions, ha exigit que es reforce l’atenció primària i que s’impose un ús obligatori de les màscares “en totes les circumstàncies, a excepció d’aquelles que sanitàriament no siguen recomanables”. Les associacions veïnals han alertat que el funcionament anormal dels centres de salut continua prolongant-se en la nova normalitat i han criticat la irresponsabilitat d’una part de la ciutadania en desoir les recomanacions de les autoritats sanitàries sobre la Covid-19.

D’altra banda, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha criticat la que considera improvisació del govern del Botànic i ha demanat al president de la Generalitat més claredat al voltant de la polèmica sobre obligar per llei o no a usar mascareta. La líder dels populars valencians s’ha mostrat molt crítica amb la gestió sanitària del Consell perquè, ha dit, ha sigut desastrosa.

També et pot interessar

stats