La Generalitat estudia les restriccions a l'oci després de les mesures pactades amb el Ministeri de Sanitat

Sanitat ha de concretar el trasllat normatiu de directrius com el tancament de discoteques o la prohibició de fumar al carrer.

Diverses persones al Marina Beach Club de València durant la nova normalitat, en una imatge d'arxiu
Diverses persones al Marina Beach Club de València durant la nova normalitat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els casos confirmats de Covid-19 a l'agost s'han multiplicat per 15 a la Comunitat Valenciana des del mes de juny, i el 45% dels diagnosticats des de l’11 de maig són asimptomàtics. A falta que aquest dilluns la Conselleria de Sanitat Universal n’actualitze les dades, l’últim balanç de divendres deixa 485 nous contagis en 24 hores, 448 més que fa un mes. Per ara, hi ha al territori 2.918 casos actius i el virus està present en el 35% de les poblacions valencianes. En total, ja són 16.791 les persones contagiades per coronavirus i n’han mort 1.486.

L'augment incessant de persones infectades, també a tot Espanya, preocupa les autoritats sanitàries. En un intent de frenar la propagació del virus, el Ministeri de Sanitat i les autonomies acordaren divendres passat imposar més restriccions, especialment en el sector de l'oci. La consellera Ana Barceló reuneix aquest dilluns el seu equip per a preparar el marc de les noves normes en la legislació valenciana, abans que entren en vigor dimarts, una vegada es publiquen en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Entre les restriccions pactades en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que el ministre Salvador Illa va convocar d'urgència davant de l'escalada de contagis a tot l'Estat, destaca la prohibició de fumar al carrer si no es poden guardar dos metres de distància. També s'ha decretat el tancament de discoteques i una limitació d'horaris per a restaurants, bars, pubs i terrasses, que hauran d’abaixar la persiana a la una de la matinada i no podran admetre clientela des de les dotze de la nit.

Concretar les restriccions a València

Dijous passat, la Generalitat s'avançava al Ministeri de Sanitat i enduria les mesures contra la Covid-19 a València davant del notable increment de casos que la ciutat havia registrat els últims dies. De fet, acumula 66 brots dels 193 actius a tota la Comunitat Valenciana, que representa un 34% del total. Així, posava toc de queda des de divendres i durant catorze dies a discoteques, sales de ball i bars de copes, que havien de tancar a la 1:30 de la matinada sense pistes de ball i amb un 60% de l'aforament. La bateria d'actuacions en matèria de salut pública anunciada divendres pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, deixa el cap i casal entre dues aigües, ja que la mesura autonòmica queda sense efecte perquè el govern espanyol ha decretat el tancament d'aquests locals d'oci nocturn a tot l'Estat.

El Consell deixava fins a la 1:30 els bars i restaurants a València, amb una distància d'1,5 metres entre persones i amb taules d'un màxim de 10 comensals. Les mesures anunciades per Illa mantenen la distància i l'aforament, però obliguen a abaixar la persiana a la una de la matinada.

La norma autonòmica per a València limitava les reunions familiars o amb amics a un màxim de quinze persones; en canvi, la llei estatal no es pronuncia en aquest aspecte. Ara bé, el titular de Sanitat recomana reduir-les a deu persones i que sempre siga amb les mateixes.

El decret autonòmic també reduïa les activitats grupals de la ciutat a un màxim de 25 persones i en les que es fan a l'aire lliure es redueix l'aforament al 60% i amb mascareta obligatòria. Ací, l'executiu espanyol deixa en mans de les comunitats autònomes l'autorització o no de cada esdeveniment multitudinari.

Segons la Generalitat, les residències de la ciutat de València no tindran visites de familiars ni eixides dels residents, una mesura més restrictiva que l'adoptada per l'Estat, on es limiten les visites a una persona per resident, durant una hora al dia, i es restringeixen al màxim les eixides de persones majors.

També et pot interessar