La Generalitat estudia limitar les reunions a sis persones i el toc de queda a la mitjanit

La comissió interdepartamental de salut es troba reunida davant l'empitjorament de la situació epidemiològica.

Reunió de la comissió interdepartamental de salut
Reunió de la comissió interdepartamental de salut / À Punt NTC.

La Generalitat estudia endurir les mesures preventives contra la Covid-19 durant les festes de Nadal, en el que resultaria un pas enrere en l'alleujament de les restriccions que va aprovar el 5 de desembre passat.

El Consell aposta ara per reduir de 10 a 6 persones les reunions familiars i avançar a la mitjanit el toc de queda dels dies 24 i 31, un límit que s'havia fixat excepcionalment a la una i mitja, segons ha pogut conéixer À Punt.

Presidència de la Generalitat vol mantindre l'activitat econòmica, tot evitant tancaments en el sector de la restauració, com els que s'han decretat en altres comunitats autònomes, a canvi de controls més exhaustius sobre el compliment de les restriccions vigents.

Aquest dijous es reuneix de manera extraordinària de la comissió interdepartamental de salut, a la llum de l'empitjorament de la situació epidemiològica. Les possibles restriccions s'analitzaran en el context de les decisions que estan prenent algunes comunitats autònomes i països europeus per a frenar una eventual tercera onada del coronavirus.

Aquesta trobada té lloc l'endemà de la reunió interterritorial de Sanitat, en la qual l'Estat va confirmar la vigència del pla de Nadal com a marc comú, però deixant la porta oberta a les autonomies per a endurir les limitacions en funció de l'evolució de la pandèmia en cada territori.

El pont de desembre, clau en l'empitjorament

En la vespra de la interterritorial la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, va avançar la possibilitat de noves restriccions, després d'associar a la mobilitat i les interaccions del pont de la Puríssima amb el trencament de la tendència descendent de contagis de les quatre setmanes anteriors.

En la mateixa jornada la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, es va mostrar clarament favorable a l'adopció de mesures més severes, després de recordar, a preguntes dels periodistes, que el president Ximo Puig havia deixat la porta oberta a més restriccions si la situació es complicava.

Des de l’inici de desembre la Comunitat Valenciana ha vist empitjorar els indicadors de controls de l'epidèmia. Aquest dimecres s’han superat els 2.000 contagis diaris per tercer dia consecutiu i la incidència acumulada ha pujat a 239 casos por cada 100.000 habitants, quaranta punts més que fa una setmana [200,27 l'11 de desembre], i també que l'actual mitjana a l'Estat, que se situa en 201,16.

Puig: "Estem preocupats; el que semblava una estabilització no acaba de ser-ho"

Durant una visita institucional a Xixona el president de la Generalitat ha confirmat que el Consell està valorant l'adopció de "mesures ponderades" per l'agreujament de la situació epidemiològica. "Estem preocupats perquè el que semblava una estabilització no acaba de ser-ho", ha explicat.

Puig ha avançat, si s'aprovaren noves restriccions, que la decisió es prendrà pensat en "la salut de les persones" però també de "la realitat de la societat", tenint en compte que "cada mesura té conseqüències".

Per damunt de l'aplicació o no de noves restriccions, el cap de Consell ha reivindicat la necessitat de complir les que ja marca la normativa, pel que fa a la perimetració i els aforaments.

El president de la Generalitat ha explicat que "no hi ha un receptari" per a resoldre la pandèmia i ha posat en dubte l'efectivat de les mesures més dràstiques que s'han aplicat en altres països. Puig ha apel·lat a la "coresponsabilitat ciutadana" per a evitar una nova onada de coronavirus, i ha recordat que l'aplicació de noves restriccions no té sentit si les normes no es compleixen.

També et pot interessar

stats