La Generalitat espera tindre immunitzat el personal de les residències l'1 de març

Sanitat Universal reprén aquest dimarts la vacunació contra la Covid-19 després de rebre el primer lot de Pfizer amb 31.000 dosis.

Imatge portada: Victòria Moncho, de 97 anys, ha sigut la primera resident del centre Sant Carles de Daimús a vacunar-se

El Consell espera que l'1 de març les persones majors allotjades a les residències i el personal sociosanitari que treballa en aquests centres estiga immunitzat contra la Covid-19, després d'haver-los administrat les dues dosis que calen amb la vacuna desenvolupada pel consorci Pfizer / BioNtech. És una primera estimació que ha fet pública la vicepresidenta, Mónica Oltra, preguntada sobre això en roda de premsa aquest dimarts.

La també portaveu del Consell s'ha mostrat cauta sobre aquests càlculs i ha dit que són provisionals i en funció de "contingències" externes, com ara el retard d'un dia en l'entrega de les dosis de la vacuna a causa d'un problema logístic comunicat per Pfizer aquest dilluns. En tot cas, la Generalitat preveu que el gener estarà completada la primera batuda en totes les residències; és a dir, que ja s'haurà inoculat la primera de les dues dosi, que han d'estar separades per 21 dies.

31.000 vacunes cada setmana

La Conselleria de Sanitat Universal ha représ aquest dimarts la campanya de vacunació contra la Covid-19 en residències de majors, després d'haver rebut el primer lot de vials compromés per Pfizer amb un dia de retard. Un carregament amb les 31.000 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNtech ha arribat a l'aeroport de València a primera hora del matí, segons ha confirmat a À Punt la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana. És el primer lot dels que aniran arribant setmanalment cada dilluns i que no es va lliurar ahir per una incidència logística de la companyia farmacèutica.

Des d'aquesta vesprada, els geriàtrics que s'han seleccionat han començat a administrar la vacuna, després que el fàrmac s'haja repartit des dels tres centres de distribució habilitats pel govern valencià, un en cada província. Alguns dels centres que estan vacunant aquesta vesprada, segons ha informat Sanitat Universal, són la residència San Carlos de Daimús (Safor), la Residència Geriàtrica de Benicàssim (Plana Alta), la residència Videsalud de Redovà (Baix Segura), la residència Jardí de Miramar (Safor), i la residència Nuestra Sra. de la Victoria de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí).

L'avió que transportava les vacunes contra la Covid-19 ha aterrat a l'aeroport de València a les 6:50 hores d'aquest dimarts. Posteriorment, el carregament ha eixit amb quatre furgonetes custodiades per la Guàrdia Civil que les ha traslladat als tres centres de distribució que ha habilitat la Conselleria de Sanitat Universal per a repartir-les després entre les residències valencianes on aquest dimarts continua la vacunació. El departament que dirigeix la consellera Ana Barceló ha explicat que s'estan lliurant tant dosis que es conservaran ultracongelades a -80 graus centígrads com altres que s'administraran aquest mateix dimarts i es poden mantindre a una temperatura d'entre dos i huit graus.

Arribada de les vacunes a l'aeroport de València, aquesta matinada

En total, Pfizer ha enviat 369.525 dosis a cinc aeroports de tot l'Estat, entre els quals està el valencià. La tramesa prové d'un magatzem de Colònia des d'on s'ha centralitzat el repartiment a diversos països d'Europa. Posteriorment, aquest primer lot que ha arribat a Espanya es distribuirà entre totes les comunitats autònomes, han explicat des de La Moncloa. Com ja va passar el cap de setmana, serà l'exèrcit qui trasllade les vacunes a Canàries, Balears, Ceuta i Melilla.

Finalment, és aquest dimarts quan comença la vacunació massiva a Espanya contra el coronavirus, després que diumenge s'injectaren les primeres dosis de manera testimonial. A la Comunitat Valenciana el procediment va iniciar-se en set residències de Torrent, Benissanó, Rafelbunyol, Sant Joan d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Borriana i Almassora, i es va inocular amb el fàrmac vora 700 valencians i valencianes. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va confirmar a última hora de dilluns que la vacunació es reprendria aquest dimarts només disposar de les dosis necessàries.

Les vacunes es lliuraran a les residències des dels tres centres de distribució valencians

A partir d’ara, cada setmana es rebran 31.000 dosis de la vacuna de Pfizer a la Comunitat Valenciana. Concretament, la província de València rebrà 16.000 dosis, Alacant 10.000 i Castelló 5.000. Sanitat Universal ha dissenyat un pla de treball perquè les persones que resideixen o treballen en residències de majors i en centres amb persones amb diversitat funcional hagen rebut la primera dosi a mitjan gener. El següent grup de vacunació és el del personal sanitari. D'aquesta forma, s'anirà vacunant d'acord amb la disponibilitat de les dosis i s'avançarà en cadascun dels grups en funció d'aquesta disponibilitat.

La vicepresidenta Oltra ha recalcat que hi ha per davant un procediment "llarg" i que encara passaran mesos fins aconseguir una immunitat de grup contra el virus. "Que ningú es pense que perquè Batiste ja estiga vacunat, això ens immunitza a la resta" ha dit. Per això, ha demanat a la ciutadania que siga responsable i que continue complint les mesures de prevenció davant la Covid-19, especialment l'ús de mascareta, distància social, higiene de mans i ventilació espais.

El govern espanyol ha posat en marxa el web www.vacunacovid.gob.es, que pretén respondre els dubtes dels ciutadans relacionats amb la vacunació que acaba de començar.

També et pot interessar

stats