La Generalitat demana que tota la Comunitat Valenciana passe dilluns a la fase 2

La consellera Ana Barceló no es mostra optimista sobre la petició de mobilitat interprovincial durant la pròxima fase.

Imatge de portada: La Consellera de Sanitat Ana Barceló durant la roda de premsa per a informar de l'evolució de la pandèmia

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha confirmat aquest dimarts que la Generalitat ja ha enviat la proposta al Ministeri de Sanitat perquè tota la Comunitat Valenciana avance a la fase 2 a partir del pròxim dilluns 1 de juny.

Durant la compareixença per a explicar l’evolució de la pandèmia, Barceló ha informat que el Ministeri de Sanitat autoritzarà que els habitants del Racó d’Ademús es puguen desplaçar a la província de Terol. El que sembla que no prosperarà, en canvi, serà la mobilitat interprovincial dels valencians per a desplaçar-se a les segones residències. La Conselleria ho va sol·licitar en el Consell Interterritorial de Sanitat, però segons ha apuntat Barceló, sembla que finalment el ministeri no aprovarà aquesta petició.

D'altra banda, tot apunta a que es suprimiran en la fase 2 seran les limitacions horàries per a fer activitats a la via pública, a excepció d’una per a les persones majors de setanta anys. “La intenció és que no hi haja franges horàries”, ha puntualitzat Barceló.

Dades positives per a avançar en la desescalada

Respecte a les expectatives amb què la Generalitat afronta la possibilitat d’avançar a la fase 2, la Conselleria ha afirmat que els tècnics del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries i els de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat intercanvien dades “tots els dies” i que cal “ser realistes” amb aquestes dades.

No obstant això, Ana Barceló ha assegurat que són “dades positives”, que avalen passar el pròxim dilluns a la fase següent de la desescalada.

La consellera de Sanitat també ha dit que desconeix quin pes tindran els criteris que ha establit el Ministeri de Sanitat per a avalar el pas de les comunitats autònomes a la fase 2. Segons Barceló, “hi ha moltíssims criteris” en aquesta valoració, entre els quals ha citat els referits a la capacitat assistencial del sistema sanitari, de l’atenció primària i la capacitat d’efectuar les proves PCR. Al respecte, com ha expressat Barceló, la Conselleria no sap el valor que tindrà cadascun dels aspectes que valorarà el Ministeri.

Sobre les objeccions que va manifestar el Ministeri en l’informe del 15 de maig, que feien referència al Departament de Salut de la Plana, Ana Barceló ha indicat que van ser “qüestions molt, molt puntuals en un moment determinat” i que, per tant, ha donat per superades.

Incomprensió dels criteris aplicats

Respecte a la negativa del Ministeri per a permetre l’avançar cap a la fase 1 de la desescalada, el passat 8 de maig, Barceló ha reafirmat que el Consell continua sense conèixer “el criteri que el Ministeri va ponderar per a adoptar la decisió, que no vam compartir i seguim sense compartir”.

En vista que la possibilitat de la insuficiència de realitzar PCR fora la raó, Barceló ha argumentat que “altres comunitats no van fer PCR i van passar de fase”. En aquest sentit, ha recordat que el protocol perquè els centres de salut feren aquestes proves diagnòstiques va entrar en vigor l’11 de maig, “cosa que també ocorria en unes altres comunitats”.

Així mateix, el “problema”, segons Barceló, “és el criteri que predominava [en la decisió del Ministeri], els criteris estan clars”. La responsable de Sanitat confia que en les pròximes decisions del Ministeri, relatives a la desescalada, es comunique “què és el que ha primat”.

També et pot interessar

stats