La Generalitat demana que es revise la ponderació per a repartir els fons contra la Covid-19

El conseller Vicent Soler discrepa dels percentatges anunciats per a la distribució de 6.000 milions, no dels criteris del govern espanyol.

Soler, en una imatge d'arxiu
Soler, en una imatge d'arxiu

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha demanat que es revise la ponderació per a repartir entre les comunitats autònomes la part destinada a despesa sanitària del fons extraordinari de 16.000 milions d’euros que crearà el govern espanyol per a la reconstrucció del país després del coronavirus.

Des de la Generalitat discrepen dels criteris que ha establit l'executiu de Pedro Sánchez i, segons ha explicat el conseller, intentaven que es revisen les ponderacions anunciades per al repartiment de 6.000 milions, que consisteixen en criteris d'afectació de la pandèmia (80%) i de població que potencialment es pot veure afectada pel virus (20%).

Encara que Soler ha reconegut que està d'acord "conceptualment" amb els criteris, s'ha mostrat en contra dels percentatges assignats per al repartiment. Segons ha afirmat, ja el 4 de maig passat, en la presentació del fons a les comunitats autònomes, va traslladar la discrepància a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sobre el 80-20%, que al seu parer "s'ha de discutir i revisar".

I explica que la ministra va avançar que 4.000 milions d'euros del fons per a despesa sanitària arribaran a la tardor en una segona tanda i que la distribució s'ajustarà al 60-40%. "Va millorant, però encara ha de millorar més", ha assenyalat.

Pel que fa a l'enganxada verbal que protagonitzaren en el Congrés el diputat valencià Joan Baldoví i Montero, i que ha deixat el govern espanyol sense el suport de Compromís, Soler assegura que es va produir "una confusió conceptual". Explica que el debat no tractava sobre sistema de finançament autonòmic, sinó d'un fons Covid-19 de 16.000 milions: "És una disposició de fons que no hem de retornar i això és nou".

Ha explicat, a més, que el govern valencià ha fet "un gran esforç de preparació" del sistema sanitari, entre el qual ha destacat la importació de gran quantitat de material sanitari i la instal·lació de tres hospitals de campanya.

També et pot interessar

stats