La Generalitat deixa de fer PCR als nous ingressos en residències, que hauran de guardar quarantena

Aerte critica el canvi que la Conselleria d'Igualtat justifica en el fet que ara els geriàtrics tenen més capacitat de realitzar aïllaments preventius.

Residència de Montcada, on s'ha detectat un brot amb almenys 23 infectats
Residència de Montcada, on s'ha detectat un brot amb almenys 23 infectats / Kai Försterling (Efe)

En ple repunt de contagis per coronavirus i segons el nou pla d'actuació publicat per la Generalitat, deixa de ser obligatori practicar la prova PCR als nous ingressos a les residències de persones majors dependents. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit que, en el seu lloc, el que hauran de fer els nous interns d'aquests centres assistencials és guardar una quarantena preventiva durant catorze dies. Si finalment es realitza la prova PCR als deu dies de començar l'aïllament i el resultat del test és negatiu, es podrà alçar la quarantena.

Igualtat ha dictat una resolució, amb data d'aquest dimarts, per la qual actualitza el pla d'actuació en les residències de persones majors, centres de dia i els CEAM/CIM, en el context actual de la crisi sanitària pel coronavirus, i que segueixen en fase 3. El document assenyala que en aquesta fase es permeten els reingressos de les persones que durant la pandèmia van sol·licitar l'alta voluntària amb reserva de plaça.

Per a poder fer-ho, amb caràcter general, s'estableix que el centre haurà de disposar de places per a aïllament, que haurà de fer preventivament durant catorze dies la persona resident que sol·licite el reingrés, i sempre que no presente símptomes compatibles amb la Covid-19. Si es realitza una PCR als 10 dies d'iniciar l'aïllament i el resultat és negatiu, es podrà alçar la quarantena. El reingrés es farà en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, en la qual estarà durant aquest període.

Des del departament encapçalat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, justiquen el canvi de criteri en el fet que ara mateix les residències de majors tenen capacitat per a realitzar aquests aïllaments preventius. Una mesura que també hauran de seguir els interns que després de rebre una alta hospitalària o domiciliària decidisquen tornar als geriàtrics.

Però des d'Aerte, la patronal que gestiona les residències, critiquen el canvi de criteri de la Generalitat i avisen que eliminar la "necessitat" de fer PCR en els ingressos o reingressos els sembla una mesura "molt arriscada". Asseguren que cal tindre en compte el perill que suposen els possibles casos asimptomàtics, i per això demanen la realització de proves PCR periòdiques. "Em preocupa perquè pot significar que entre gent asimptomàtica, i malgrat l'aïllament, es pot posar en risc les persones", ha dit el president d'Aerte, José María Toro.

El document remés per la Conselleria d'Igualtat també considera la possibilitat que, si la situació epidemiològica de l'entorn local del centre ho requereix, i d'acord amb un informe de l'autoritat competent que ho avale, es podran suspendre les visites i adoptar les mesures oportunes per a garantir el control de la malaltia i també les eixides dels residents (ja des de la fase 2).

Oltra ja va avançar a finals de juliol que s'estava treballant amb el sector de les residències de majors per a establir un enduriment de les mesures de la fase 3 de la desescalada, en lloc de l'entrada a la nova normalitat, sense passar a una quarta etapa contemplada inicialment.

També et pot interessar