La Generalitat de Catalunya aprovarà un decret llei per a avalar el confinament a Lleida i la comarca del Segrià

Torra no accepta la resolució de la jutgessa que paralitza la mesura i l'executiu espanyol descarta aplicar l'estat d'alarma per a controlar el brot.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, aquest dilluns
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, aquest dilluns / Toni Albir (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns que durant la vesprada aprovaran un decret llei que incorpore un pla per a poder actuar "amb contundència" davant rebrots de coronavirus com els del Segrià (Lleida). Torra reafirma les mesures de confinament adoptades en la zona, a pesar que una jutgessa de Lleida haja paralitzat el parcial de la ciutat i set municipis més de la comarca del Segrià que havia decretat el govern autonòmic per a fer front als rebrots.

En una compareixença convocada d'urgència aquest dilluns, Torra ha dit que "no accepta" la decisió judicial de la magistrada, que ha rebutjat la mesura, i ha indicat que assumirà les "conseqüències que es deriven de no posar en perill la salut de les persones". El president català ha afegit que la Generalitat no pot entendre "que puga haver-hi obstacles burocràtics quan es prenen decisions per la salut de les persones". Davant de la garrotada judicial, rebutgen sol·licitar l'estat d'alarma parcial per a la comarca i, a diferència del que sosté la jutgessa, han al·legat que tenen competències per a decretar un confinament domiciliari.

Segons Torra, les decisions aprovades des del govern català no poden quedar encallades en un conflicte competencial en els jutjats, i per això ha demanat a la població del Segrià que es protegisca davant l'avanç del coronavirus i seguisquen les indicacions de la Generalitat i no els del jutjat "pel seu bé".

Així ha reaccionat a la decisió de la jutgessa de no ratificar l'enduriment del confinament a la comarca lleidatana, en considerar que la Generalitat de Catalunya pretén "eludir" de manera il·limitada en el temps l'aplicació parcial de l'estat d'alarma, que és una competència estatal per a la qual hauria de demanar permís al govern espanyol.

Per la seua banda, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha indicat que creuen que, amb l'actual marc normatiu, “no cal decretar un estat d'alarma parcial al Segrià”. En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el govern espanyol, que ha descartat decretar aquesta mesura per a controlar el brot perquè, segons sosté, les comunitats autònomes disposen de les eines necessàries per a actuar davant aquestes situacions. Fonts de l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez han explicat que, després del veto judicial a l'enduriment del confinament del Segrià, caldrà valorar ara les decisions a prendre, però han insistit que, en tot cas, són les comunitats autònomes les que tenen el paper preponderant en el control de la transmissió.

Coordinació amb el Ministeri de Sanitat

La Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat mantenen un diàleg constant d'intercanvi d'informació sobre el brot de Lleida, i aquesta mateixa vesprada es reuniran per avaluar les mesures que s'han posat en marxa.

A Lleida la situació és complicada: se superen les cent hospitalitzacions i els contagis de Covid-19 augmenten a un ritme de 200 diaris. L'últim balanç del Departament de Salut català xifra en 3.100 els positius detectats a la regió sanitària de Lleida durant tota la pandèmia.

A través d'aquestes noves mesures restrictives, la Generalitat de Catalunya ha prohibit entrar i eixir dels municips afectats de la comarca del Segrià i només es permeten els desplaçaments per motius laborals en serveis essencials. A més, han demanat a la població, unes 160.000 persones, que es queden a casa, amb l'objectiu de reduir l'activitat social.

També et pot interessar

stats