Galícia serà la primera autonomia en estrenar la nova normalitat

Tres de cada quatre espanyols estaran en fase 3 dilluns.

Fases de desconfinament per territoris
Fases de desconfinament per territoris / À Punt NTC

El dilluns 15 de juny, tres de cada quatre espanyols estarà en la fase 3 de la desescalada i Galícia serà la primera comunitat a estrenar la nova normalitat. S'avançarà així al 21 de juny, data en la qual deixa d'estar vigent l'estat d'alarma decretat davant la pandèmia de coronavirus. Uns 34 milions de persones estaran dilluns en l'última etapa de la desescalada i 12 milions més continuaran en la fase 2, segons ha destacat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa oferida per a informar sobre els canvis de fase que han sol·licitat les comunitats autònomes.

Illa confirma que a partir del dia 21 hi haurà llibertat de moviments per tot l'Estat

Illa ha afirmat que l'evolució de l'epidèmia és “molt bona” després de 90 dies d'estat d'alarma. A més, ha remarcat que el 21 de juny finalitza el decret de l'estat d'alarma i que a partir del dia 22 “no hi ha restriccions a la mobilitat”. Les comunitats autònomes, ha recordat, podran adoptar decisions de salut pública en el marc de les seues competències.

De cara a la nova normalitat, el ministre ha dit que el més important “és la responsabilitat individual dels ciutadans”, la distància de seguretat, l'higiene i les mascaretes. “No hem de perdre-li el respecte al virus”, ha dit.

Deu milions d'espanyols passen a la fase 3 el 15 de juny

Deu milions d'espanyols passen a la fase 3 el 15 de juny

Deu milions de ciutadans passaran a la fase 3 de la desescalada el pròxim 15 de juny, ja que totes les comunitats autònomes que havien sol·licitat el canvi avancen a l'última fase de la desescalada. Són la Comunitat Valenciana; les províncies de Burgos, Palència, Lleó, Zamora i Valladolid, a Castella i Lleó; Toledo, Ciudad Real i Albacete, a Castella-la Manxa; Ceuta i les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central. Aquestes regions s'uneixen a les comunitats autònomes que ja estaven en fase 3 des del 8 de juny.

Per contra, la Comunitat de Madrid, que porta cinc dies en fase 2, no ha demanat finalment passar de fase dilluns que ve. De la mateixa forma que no ho ha plantejat Catalunya per a les regions sanitàries de la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana i Lleida. També s'ha sumat a la prudència Castella i Lleó, que ha fet marxa enrere a la decisió inicial que tota la comunitat passara a la fase 3, malgrat portar només una setmana en la 2. Finalment ha proposat al Ministeri de Sanitat que no avancen les províncies de Salamanca, Àvila, Segòvia i Sòria, per la proximitat a Madrid i per les dades epidemiològiques que presenten, en el límit.

D'altra banda, les autonomies en fase 3 i amb la presa de decisions ja sense tutela del govern espanyol, han optat per posar fre als seus impulsos oberturistes dels últims dies, que apuntaven a una mobilitat en tot el nord d'Espanya, dissuadides pels brots registrats als hospitals bascos de Basurto i Txagorritxu, que ja han causat almenys tres morts i 36 contagis.

Astúries ha anunciat que finalment no permetrà la mobilitat amb Galícia i Cantàbria. A la vista d'aquests fets, Cantàbria i Navarra tampoc autoritzaran els desplaçaments, amb la qual cosa es descarta la possibilitat d'una espècie de “corredor del nord”, des de Galícia fins a Euskadi i Navarra, comunitats en l'última fase de desescalada.

Madrid demanarà el dilluns el pas a la fase 3

Madrid demanarà el dilluns el pas a la fase 3

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat que la Comunitat de Madrid sol·licitarà dilluns que ve el pas a la fase 3 de la desescalada a partir del 22 de juny, en considerar que la regió “continua millorant, de manera substancial, en tots els aspectes sanitaris d'aquesta crisi”, amb descensos superiors al 90% en tots els indicadors.

Per la seua banda, el Departament de Salut de Catalunya ha precisat que si l'evolució dels brots detectats a Lleida i les xifres a la baixa a Barcelona són les esperades, proposaran canviar a la fase 3 “abans del cap de setmana que ve”.

També et pot interessar

stats