França pressiona Espanya i Suïssa perquè tanquen les estacions d'esquí al Nadal

Aplicarà controls aleatoris a la frontera per a evitar que els francesos es desplacen a les instal·lacions dels països veïns.

Un home esquia a l'estació suïssa d'Arona, una de les que ja ha estrenat la temporada d'esquí
Un home esquia a l'estació suïssa d'Arona, una de les que ja ha estrenat la temporada d'esquí / Gian Ehrenzeller (Efe)

França ha activat la maquinària diplomàtica per a persuadir les autoritats d'Espanya i Suïssa que tanquen, com ells, les estacions d'esquí durant el Nadal. L'executiu francés ja ho ha acordat amb Alemanya i Itàlia i espera sumar el màxim d'estats europeus a aquesta mesura. En cas de no aconseguir-ho imposarà controls a la frontera per a evitar que els francesos es desplacen a les instal·lacions dels països veïns.

Ho ha avançat el primer ministre francés, Jean Castex, en una entrevista al canal de televisió BFMTV. Segons ha explicat “els espanyols i els suïssos ara com ara no s'orienten a aquestes decisions [tancar les estacions d'esquí], però l'acció diplomàtica continua”. Castex ha revelat contactes amb el president del govern espanyol Pedro Sánchez i amb l'executiu suís. En els dos casos, li han recordat que la regulació sobre l'obertura de les pistes no és competència de l'estat, sinó de les regions.

A Espanya la decisió depén de les comunitats autònomes. Les estacions d'esquí espanyoles tenien previst obrir entre el 5 i el 19 de desembre. Està previst que el tema es tracte en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d'aquest dimecres, en la qual les comunitats exposaran les mesures que proposa cada regió per a evitar la propagació de la pandèmia durant el Nadal.

Les pistes franceses, tancades fins al 20 de gener

El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar dimarts “controls aleatoris a la frontera” de coronavirus per a aplicar l'aïllament a les persones que viatgen a l'estranger a esquiar contra les recomanacions del govern.

El país continua en aïllament domiciliari, que no alçarà fins al pròxim 15 de desembre, quan el canviarà per un toc de queda. L'executiu francés esperarà al 20 de gener per a reobrir les pistes d'esquí, sempre que constate que la incidència del coronavirus no ha pujat durant les vacances de Nadal.

També et pot interessar

stats