Fracassa la reunió de l'Eurogrup per a donar resposta al coronavirus

Les discrepàncies entre el sud i el nord sobre la mutualització del deute compliquen la mobilització de fons.

El president de l'Eurogrup, Mario Centeno, en una imatge d'arxiu

La Unió Europea continua dividida sobre quina ha de ser la resposta econòmica a la pandèmia de coronavirus. Després de més de setze hores de negociació per videoconferència, els 27 ministres d'Economia i Finances de la UE han acabat la reunió sense haver arribat a cap acord per a establir com funcionarà el mecanisme europeu per a mutualitzar el deute que ajude a finançar-se els països més afectats per la Covid-19. Les principals diferències, que dibuixen pràcticament dos blocs entre els països del sud i del nord, estan en l’ús del fons de rescat i la possible emissió de deute mutualizat, els coronabons, per a finançar la recuperació econòmica.

La negociació es reprendrà aquest dijous en un altra trobada telemàtica, segon ha confirmat el president de l'Eurogrup, Mário Centeno, en Twitter. La reunió començava dimarts a les 16:00 hores (14:00 GMT), i s'ha allargat durant tota la nit sense resultat. Els vint-i-set intenten pactar la resposta a una crisi que portarà en bloc a la recessió, dispararà els nivells d'atur i amenaça d’agreujar encara més les diferències entre les economies de la UE.

"Estem prop d'un acord, però encara no el tenim", ha explicat Centeno. Moments abans de començar la videoconferència, el líder de l'Eurogrup assenyalava: "Els plans d'emergència han de protegir el nostre teixit econòmic i social a mesura que ens submergim en una recessió”.

L'emissió d'un deute conjunt, el anomenats coronabons, continua sent el principal punt de fricció entre les delegacions. Espanya, França i Itàlia defenen aquesta proposta, però Alemanya i els Països Baixos hi estan radicalment en contra.

També et pot interessar

stats