El fons de 16.000 milions per a les autonomies i el fons de rescat a empreses arriba al Congrés

Montero considera que el fons compensa “sobradament” l’IVA pendent a les comunitats autònomes.

Imatge d'arxiu d'un ple del Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu d'un ple del Congrés dels Diputats / Europa Press

El ple del Congrés vota aquest dimecres el decret llei aprovat el passat 16 de juny pel govern espanyol amb els criteris de repartiment del fons de 16.000 milions d’euros no reembossable entre les comunitats autònomes per a afrontar la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19.

Distribuït en quatre trams, l’últim d’ells serà de 5.000 milions d’euros, i aniran destinats a pal·liar els efectes de les autonomies per la caiguda d’ingressos. En aquest sentit, 4.200 milions d’aquest últim tram es distribuiran segons el pes de la recaptació de 2017, 2018 i 2019 amb ajust de la població.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que veu compensat l’IVA pendent a les comunitats amb el fons de 16.000 milions d’euros. Així, ho ha assenyalat durant la sessió de control al govern espanyol al Senat. “A aquest govern li importa molt el que ocorre en les comunitats autònomes”, ha insistit.

El decret afavoreix els criteris poblacionals, una de les demandes de la Generalitat. Segons va explicar el cap del Consell, Ximo Puig, el percentatge dels diners que es reparteixen d’acord amb criteris poblacionals passa del 34% al 50%, i això fa que la valenciana siga la segona comunitat més beneficiada pel nou model de repartiment.

Fons per a les empreses estratègiques i pla Renove

A més, la cambra baixa vota també el decret llei aprovat pel govern espanyol el passat 3 de juliol amb un paquet de mesures dirigides a afrontar la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19, entre aquestes hi ha una nova línia d’avals públics de fins a 40.000 milions d’euros per a impulsar la inversió empresarial i la creació d’un fons de rescat de 10.000 milions d’euros per a empreses estratègiques.

D’altra banda, el decret llei també inclou el nou pla Renove 2020, que té un pressupost de 250 milions d’euros i ofereix ajudes entre 300 i 4.000 euros per a l’adquisició d’un vehicle a canvi de reduir a ferralla un d’antic, d’acord al criteri de neutralitat tecnològica. D’aquesta manera, hi haurà ajudes també per a models de combustió (dièsel i de gasolina).

Al costat de les anteriors mesures, el decret llei inclou mesures de suport al sector turístic, per al qual disposa un sistema de finançament de projectes per a la digitalització i la innovació del sector turístic amb una dotació pressupostària de 216 milions d’euros per a l’exercici 2020 i la concessió d’un màxim de 1.100 préstecs per a cada exercici pressupostari, prenent com a base un préstec mitjà de 200.000 euros.

També et pot interessar

stats