La Fiscalia preveu obrir quatre diligències més en residències de majors

La fiscal Lanuza destaca que la majoria dels centres ja disposen de tests i de material de protecció per a previndre els contagis.

El centre de majors Santa Elena, en una imatge d'arxiu
El centre de majors Santa Elena, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Fiscalia manté obertes diligències civils en 14 residències de la Comunitat Valenciana i preveu obrir entre hui i demà quatre investigacions més. L’objectiu és fer un seguiment de l’actuació davant de la Covid-19 en aquests centres, on es troba un dels col·lectius més vulnerables de la pandèmia. En les últimes 24 hores han mort 10 persones amb coronavirus al país valencià, tres d’elles usuàries de residències.

Així ho ha indicat la coordinadora de la secció civil de València, Ana Lanuza, que ha concretat que es tracta d’investigacions civils, no penals, per a estar al costat d’aquest col·lectiu, que s’ha vist tan perjudicat pel coronavirus. Les noves diligències se situen a les províncies de València i Castelló, i ja serien un total de 18 els centres on s’investiguen les defuncions ocorregudes en les últimes setmanes.

Lanuza ha puntualitzat que, inicialment, el major nombre de defuncions se circumscrivia a la província d’Alacant, però, en les últimes setmanes, aquestes dades elevades s’estan traslladant a la província de València. Tot i això, la fiscal ha comentat que s’estan practicant més tests en aquestes instal·lacions i, a més, es disposa d’una major quantitat de material per a fer front al coronavirus. “Es veu un poc de llum”, ha subratllat.

“És cert que encara hi continua havent moltes defuncions. Es tracta d’un col·lectiu vulnerable i, en moltes ocasions, amb patologies prèvies, però també cal destacar que les coses comencen a funcionar quant a protocols de prevenció”, ha asseverat. La fiscal ha mostrat la seua alegria en parlar dels resultats negatius d’alguns tests i dels casos de recuperació, com ara el de la residència de Torrent, on el brot ja està controlat.

La desescalada als centres de majors

Lanuza ha afirmat que, de moment, continuen prohibides les visites a aquests centres com a mesura de prevenció. “Cal pensar que és pel seu bé, perquè no hi haja més contagis i s’estabilitze la situació”, ha dit. També ha lamentat que el confinament en aquests centres haja sigut “molt dur” per tractar-se de persones majors, recloses a les habitacions, que no entenen el que passa i són difícils d'aïllar del tot.

També et pot interessar

stats