La Fiscalia obri una investigació penal a una residència de Gandia

El ministeri públic manté actives diligències civils en 19 geriàtrics valencians i n'ha arxivat dues a Alcoi.

Les visites de familiars a les residències de majors es permeten des d'aquest dilluns
Les visites de familiars a les residències de majors es permeten des d'aquest dilluns / À Punt

La Fiscalia ha obert catorze nous procediments penals per a investigar la situació a les residències de majors a causa de la pandèmia de la Covid-19, segons les últimes dades que ha proporcionat el ministeri públic, actualitzades amb data de l’1 de juny. Una d’aquestes actuacions correspon a un geriàtric ubicat a Gandia (Safor), mentre que la resta es reparteixen entre Castella i Lleó (5), Madrid (4), Andalusia (1), Extremadura (1), Galícia (1) i Castella-la Manxa (1).

A hores d’ara hi ha 176 diligències penals obertes a tot l’Estat, quasi la meitat a Madrid. Són procediments que la Fiscalia posa en marxa en els diferents àmbits territorials arran de denúncies que han interposat partits polítics, particulars i associacions, entre altres.

L'últim informe d'actuacions assenyala també que hi ha diligències penals en tràmit que s'han remés a la secció territorial de Gandia, ja que estan relacionades amb una residència ubicada en aquesta localitat. A més, el ministeri públic informa que s'han arxivat, per falta de concreció en els fets, dues diligències penals que es van obrir a instàncies d'un partit polític.

Més enllà de les investigacions penals, la Fiscalia també ha impulsat vora 190 diligències per via civil, orientades a fer un seguiment de la situació a les residències i centres de majors distribuïts per tot el país. Són actuacions preprocessals que s’obrin d’ofici quan un d’aquests centres registra més de deu víctimes mortals a conseqüència del coronavirus. A la Comunitat Valenciana, el ministeri públic en manté 19 d’actives: 12 a València, 4 a Castelló i 3 a Alacant.

A més, s'han arxivat dues diligències civils a Alcoi en comprovar que no es donaven situacions de desatenció, desemparament o irregularitats en les residències afectades per la investigació. El ministeri públic preveu arxivar algunes actuacions preprocessals més en centres en què no s'ha detectat cap deficiència en l'actuació davant la pandèmia.

Segons les últimes dades proporcionades per la Conselleria de Sanitat, ara per ara hi ha casos positius de coronavirus en 74 centres de persones majors. A més, es troben sota vigilància activa de control sanitari 28 residències: 8 a la província de Castelló, 7 a la província d’Alacant i 13 a la província de València.

També et pot interessar

stats