La Fiscalia obri diligències informatives en 8 residències de la Comunitat Valenciana

Obertes almenys 38 diligències d'investigació penal a residències de majors de tot el país, cap d'elles al territori valencià.

Residència Domus Vi d'Alcoi

La Fiscalia General de l’Estat ha informat que les diferents fiscaliessuperiors territorials han elaborat 124 informes de seguiment en aquestscentres. Són diligències prèvies, merament informatives, arran de la granquantitat de víctimes mortals registrades en aquests centres. A la Comunitat Valenciana la Fiscalia investiga huit residències (tresa la província d’Alacant, tres a la de València i dos a la de Castelló), en lesquals s’ha registrat el major nombre de defuncions.

La coordinadora de la secció civil de València, Ana Lanuza, ha especificatque la prioritat amb aquesta actuació és que els ancians i treballadorsd’aquest sector tan vulnerable “no se senten abandonats”. L’objectiu és tindreles residències més controlades i estudiar les seues necessitats per a fer unseguiment dels malalts i dels treballadors, així com del material del qualdisposen o que necessiten per a fer front a la pandèmia.

De moment, segons Lanuza, la sensació que té el ministeri públic és queSanitat està intervenint en les residències i prestant una cobertura mésapropiada o menys, i que s’estan derivant als malalts més greus als hospitalscorresponents. A més, ha dit que no tenen constància de cap mena de denúnciasobre cap residència de la Comunitat ni tampoc de l’obertura de capinvestigació penal.

Tres residències a lescomarques del sud

A les comarques del sud, la Fiscalia d'Alacant investiga la gestió de tresgeriàtrics ubicats a Alcoi, Onil i Alacant i en farà un seguiment exhaustiu. Estracta d'intervencions destinades a vetlar per la protecció de les personesresidents i per a estudiar-ne les necessitats. De moment no es tractad'actuacions relacionades amb cap denúncia presentada per les morts que hi hahagut a la Comunitat Valenciana, però el resultat de la investigació podriautilitzar-se en cas de denuncia o actuació d'ofici.

Un dels geriàtrics sota investigació és el DomusVi d'Alcoi que, amb 62víctimes mortals, és dels que més n’acumula en tot Espanya. Elsfamiliars no han deixat de demanar que s’actue d’ofici i la Conselleria deSanitat assegura que envia tota la informació sol·licitada.

Les residències de majors són la caramés afectada i aglutinen la tercera part de les quasi mildefuncions que s'han registrat en tot el territori valencià. De les 27notificades en l'últim balanç de la Conselleria de Sanitat, 23s'han produït en aquests centres.

La Secció d'Incapacitats de la Fiscalia d'Alacant és l'organisme encarregatde dur a terme el seguiment, que, tot i que ja es feia des del començament dela crisi, ara s'intensifica sobretot en les residències on hi ha més morts. Defet, va ser la Fiscalia General de l'Estat la que vadeixar en mans de les fiscalies territorials la potestat dedecidir on i com intervindre. Precisament, el defensor del pacient ja haviasol·licitat intervencions d'aquest tipus i va demanar que s'investigarend'ofici les morts a les residències d’ancians.

38 diligències d’investigació penal a l’Estat

La Fiscalia General de l'Estat ha informat que té obertes almenys 38diligències d'investigació penal a residències de majors de tot el país, cap d’ellesa la Comunitat Valenciana, per la gestió de la pandèmia del coronavirus. Lamajoria de les actuacions es registren a la Comunitat de Madrid, on hi ha 19investigacions obertes en aquests centres.

El ministeri públic adverteix, però, que “aquesta no és una foto fixa”respecte a les investigacions desenvolupades en els geriàtrics, per la qualcosa pot variar en funció de l'evolució de la crisi sanitària. A data del 15d'abril, consten obertes 19 investigacions penals a Madrid, 7 a Catalunya, 5 aCastella-la Manxa, 2 a Castella i Lleó i Múrcia; i una a Canàries i Cantàbria.La Fiscalia General de l'Estat admet, però, que la xifra pot ser major perquèaquestes dades provenen de les fiscalies provincials, que remeten la informacióa les superiors. Per això, s'ha compromés a actualitzar les dades dimarts queve.

També et pot interessar

stats