La Fiscalia manté obertes 14 investigacions civils en residències valencianes

Són tres més que la setmana passada, i a Gandia hi ha un procediment penal pendent d’admissió.

Residència Domus Vi d'Alcoi
Residència Domus Vi d'Alcoi

Les investigacions penals obertes per la Fiscalia General de l’Estat per la situació en les residències de majors de la Comunitat Valenciana a causa de la pandèmia de coronavirus s’han arxivat o sobresegut, però a hores d’ara investiga per la via civil 14 geriàtrics per a vigilar-ne l’evolució i fer un seguiment de malalts i plantilla.

Són tres més que la setmana passada, segons les dades que s’han conegut aquest dimecres i que estan actualitzades amb data del 27 d’abril. A hores d’ara, el territori valencià és la segona autonomia, empatada amb Andalusia, amb més procediments oberts d’aquest tipus, per darrere de Catalunya (78). Es tracta d’un mer tràmit, perquè aquestes diligències preprocessals s’obrin en el moment en què un centre registra almenys deu morts.

A tot Espanya, la Fiscalia manté obertes 109 investigacions penals en residències de majors, de les quals la Comunitat de Madrid acapara gairebé la meitat. A eixa xifra cal afegir una a Gandia (Safor) que està pendent o no d’admissió.

A aquests procediments penals se sumen més de 160 diligències per la via civil que ha cursat el ministeri públic, amb l’objectiu de vigilar l’evolució d’aquests centres i dels majors que alberguen, en el marc de la protecció dels seus drets com a col·lectiu en situació de vulnerabilitat.

Tot i això, aquest nombre no correspon amb el total de geriàtrics investigats, que és més elevat, perquè en alguns casos una mateixa recerca aglutina diverses residències o, simplement, es fa un seguiment de moltes.

També et pot interessar

stats