La Fiscalia investiga penalment 134 residències de majors, una a la Comunitat Valenciana

Hi ha en marxa diligències civils en 18 geriàtrics valencians, 176 a tot Espanya, per a vigilar com gestionen la crisi sanitària.

La Fiscalia investiga penalment 134 residències de majors, una a la Comunitat Valenciana

La Fiscalia ha augmentat a 134 les investigacions penals obertes a tot l'Estat per la situació que s'ha generat a les residències de majors a causa de la pandèmia de coronavirus. Un d'aquests geriàtrics es troba a la Comunitat Valenciana, on també hi ha en marxa 18 investigacions per vies civils per a fer un seguiment de l’actuació davant de la Covid-19 en aquests centres.

Segons l'última actualització de dades del ministeri públic (5 de maig), que s'ha fet pública aquest dimecres, la Fiscalia eleva considerablement els casos oberts fa una setmana de 109 a 134, quasi una trentena més de noves investigacions. Més de la meitat (61) estan només a la Comunitat de Madrid, que es manté, una setmana més, com l'autonomia amb més casos oberts i triplica la següent en la llista, Catalunya, que en té 25.

Al marge de les diligències penals que han obert les fiscalies territorials, es mantenen actives 176 diligències per la via civil per a vigilar l'evolució de les residències i dels majors que alberguen en el marc de la protecció dels seus drets com a col·lectiu en situació de vulnerabilitat.

Quatre dels 18 expedients civils que hi ha a la Comunitat Valenciana s'han obert d'ofici en les últimes hores (dos a les comarques del nord i dos a les del centre) perquè es tracta de geriàtrics que han tingut deu víctimes mortals o més amb el virus. Les investigacions, coordinades per la fiscal de la secció civil de València, Ana Lanuza, detecten que la situació està millorant i que s'estan practicant més tests, alhora que augmenta la protecció. Les residències mateixes corroboren aquests fets.

Els majors són el col·lectiu més vulnerable davant la Covid-19, que ja s'ha causat 485 morts en residències valencianes. Des de l'inici de la crisi sanitària, 156 geriàtrics han presentat algun cas positiu al país valencià. Segons la Conselleria de Sanitat, s'ha aconseguit tallar el brot en 83 d'aquests centres, quasi un 55% del total. Encara queden positius en 73 residències, 13 a la província de Castelló, 28 a la d'Alacant i 42 a la de València.

Especialment dramàtic és el cas de la residència DomusVi d'Alcoi, on han perdut la vida 75 dels 138 usuaris. Els familiars reclamen respostes i l’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat per unanimitat en el ple demanar al Consell una investigació sobre les morts en aquest geriàtric.

També et pot interessar