La Fiscalia investiga 20 residències a la Comunitat i demana “cautela” en l'obertura dels centres a familiars

La fiscal Ana Lanuza constata que hi ha més material i tests als centres, llevat d'alguna “disfunció puntual”, que traslladarà a Sanitat.

Residència Santa Elena de Torrent
Residència Santa Elena de Torrent / Europa Press

La Fiscalia manté obertes diligències preprocessals civils en 20 residències de la Comunitat Valenciana, dues més que la setmana passada. L'objectiu d'aquestes actuacions, que s'obrin d'ofici en geriàtrics que han tingut 10 víctimes mortals o més amb Covid-19, és fer un seguiment de l’actuació davant de la pandèmia en aquests centres i dels majors que alberguen, ja que són el col·lectiu més vulnerable en aquesta crisi sanitària. A la Comunitat Valenciana ja han mort més de 500 ancians en residències, segons dades d'aquest dimarts.

La coordinadora de la secció civil de València, Ana Lanuza, ha concretat que en les últimes setmanes s'ha constatat la presència de més material sanitari i tests en residències, excepte alguna “disfunció puntual” que traslladarà a la Conselleria de Sanitat.

La setmana passada hi havia obertes 18 diligències (són investigacions civils, no penals, per a estar al costat d'aquest col·lectiu, que s'ha vist tan perjudicat pel coronavirus) i ara se n’hi han sumat dues més. Una de les actuacions es deu al nombre de residents morts i l'altra s'ha obert després que la direcció del centre afectat comunicara a la Fiscalia una falta puntual de mesures de protecció entre dues treballadores, que no havia afectat la seguretat dels residents.

En general, la situació sanitària de les residències està “millorant”, tal com ha explicat Lanuza, quant a la distribució de material de protecció i a la pràctica de proves (tests ràpids i PCR) entre la plantilla i els majors residents. La posada en marxa d'aquestes proves ha permés detectar 16 casos positius en residents que eren asimptomàtics, la qual cosa possibilita l'adopció de mesures de prevenció per a evitar nous contagis, ha asseverat Lanuza. “Cal seguir amb les proves. Són fonamentals”, ha dit.

Morts i obertura de centres

La Fiscalia ha anotat un descens pel que fa a la xifra de morts residents per Covid-19, ja que en l'última setmana n'han sigut 21. Les dues setmanes anteriores es van registrar 41 defuncions. La coordinadora de la secció civil de València ha advertit del perill que suposa l'obertura de les residències a familiars, per la qual cosa demana tindre “molta cautela”.

També et pot interessar

stats