La Fiscalia demana reforçar el servei d'inspecció en residències i manté 18 investigacions civils a la Comunitat Valenciana

És una diligència menys que la setmana passada, després d'arxivar-ne una a la província de València i d’obrir-ne dues a la de Castelló.

Residència Domus Vi d'Alcoi, la més colpejada per la Covid-19
Residència Domus Vi d'Alcoi, la més colpejada per la Covid-19 / À Punt NTC

La Fiscalia de València sol·licita reforçar amb més personal el servei d'inspecció a residències per a previndre qualsevol rebrot de Covid-19 que puga produir-se en els pròxims dies: “Ha d'haver-hi un abans i un després”, assenyala la coordinadora de la secció Civil de València, Ana Lanuza. Segons les dades que ha facilitat, el ministeri públic manté obertes 18 diligències preprocessals civils en centres de majors valencians, una menys que la setmana passada.

Lanuza ha detallat que al llarg d'aquesta setmana s'han arxivat tres actuacions obertes en centres de la província de València, perquè complien els criteris d'un mes sense morts o sense contagis; mentre que se n'han hagut d'obrir dos a la província de Castelló a causa d’un increment de morts.

Aquest tipus d'investigacions per la via civil busquen fer un seguiment de la situació a les residències i centres de majors, i s’obrin d’ofici quan un registra més de deu víctimes mortals a conseqüència del coronavirus.

Lanuza assegura que la situació actual en els geriàtrics valencians és “prou bona” i que ja es compta amb els mitjans necessaris per a fer front a la malaltia, excepte en un centre puntual que es queixa de falta de material. La fiscal avisarà d'aquest incident a la Conselleria de Sanitat i considera que ha d'haver-hi algun tipus d'error en la cadena de transmissió.

Ha destacat el fet que en molts centres ja no hi haja positius per Covid-19 o que ho haja casos lleus, de persones asimptomàtiques. No obstant això, ha demanat no abaixar la guàrdia, en primer lloc, perquè encara hi ha un número considerable de morts residents i, d'altra banda, per a previndre possibles rebrots. Amb eixa hipotètica situació, aposta per mantindre el personal sanitari en els geriàtrics perquè són “igual d'importants” que en hospitals o centres de salut.

Segons les últimes dades aportades per la Conselleria de Sanitat, fins al dilluns hi havia casos positius en 60 centres, tres més que el diumenge (7 a la província de Castelló, 16 a la d'Alacant i 36 a la de València). A més, es mantenen en 28 les residències sota control sanitari (8 a Castelló, 7 a Alacant i 13 a València).

També et pot interessar

stats