La fiscal delegada de violència de gènere a València afirma que amb l’estat d’alarma “desaparegueren les denúncies”

Rosa Guiralt alerta en les Corts que el sistema de protecció a les víctimes no va funcionar durant el confinament.

Guiralt, aquest dilluns en les Corts
Guiralt, aquest dilluns en les Corts / Europa Press

La fiscal delegada de violència sobre les dones de València, Rosa Guiralt, ha explicat aquest dilluns que durant el primer mes de vigència de l’estat d’alarma per la pandèmia de Covid-19 “van desaparéixer les denúncies” dels jutjats valencians i les dones “van quedar callades”. Guiralt ha fet aquestes declaracions en la comissió de Justícia, que acull diverses compareixences per a col·laborar amb la comissió especial d’estudi sobre la reconstrucció social, econòmica i sanitària després de la crisi per la Covid-19.

En una contundent intervenció, la fiscal ha incidit que el sistema de protecció a les víctimes no ha funcionat perquè des del moment en què va decretar-se la pandèmia “les dones van quedar callades”. Durant la compareixença, Guiralt ha exposat les mancances que, al seu parer, ha presentat el sistema d’atenció a víctimes de violència de gènere al llarg de la crisi sanitària, i ha criticat que hagen desaparegut les denúncies en aquesta matèria als jutjats.

La falta d’informació i la manca de recursos han sigut dos dels punts centrals que ha criticat la fiscal. “Hem estat treballant com a primitius”, ha lamentat Guiralt. “I no ho hem fet bé perquè no teníem mitjans”, ha afegit. Aquest és el motiu, segons ha explicat, pel qual les oficines d’atenció a les víctimes no han estat presencialment en els jutjats.

Entre les carències, ha destacat el fet que l’atenció a les víctimes s’ha centrat en els serveis d’atenció telefònica durant la pandèmia, amb 145 comunicacions al dia. Però ha criticat la falta d’informació i ha dit que ha trobat a faltar que des de l’àmbit institucional es transmetera el missatge que no estaven soles: “Com és possible que les ciutadanes que pateixen violència de gènere no s’assabentaren que els jutjats estaven tancats?”, s’ha preguntat. I, en aquest sentit, la fiscal ha alertat que les víctimes no acudeixen, encara hui, presencialment als jutjats.

“Caos judicial” a l’octubre

Aquest dilluns també ha comparegut en la Comissió de Justícia el president del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats, que ha alertat que a l’octubre s’espera un “caos judicial” en els procediments per violència de gènere, mercantils i civils perquè l’administració va reaccionar molt tard en la crisi per la pandèmia i “no ha estat a l’altura”.

També et pot interessar

stats