Finalitza l’estat d’alarma després de 98 dies

L’obertura de fronteres marca l’inici de la 'nova normalitat' a tot Espanya.

Finalitza l’estat d’alarma després de 98 dies
Finalitza l’estat d’alarma després de 98 dies

El passat 14 de març, el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma, una mesura per a contindre la crisi sanitària conseqüència de l’epidèmia de coronavirus i que s’ha prorrogat fins a sis vegades durant 98 dies. Després de les quatre fases de la desescalada per les quals es van alleugerir les mesures del confinament que establia aquest mecanisme constitucional, la fi de l’estat d’alarma dona pas a la nova normalitat.

Tanmateix, alguns territoris ja estaven en aquesta etapa. Galícia va ser la primera comunitat autònoma que va entrar en la nova normalitat i a què aquest divendres es van afegir Catalunya, Cantàbria i el País Basc. Des d’aquest diumenge, tot el territori espanyol es troba ja en aquesta situació, que permet la mobilitat per tot el país amb algunes mesures de precaució, com ara l’ús de les mascaretes i el manteniment de la distància social d’un metre i mig.

En aquesta línia, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha expressat aquest diumenge que "tots podem ser un mur contra el virus o una via de contagi". Així, segons les últimes dades, els contagis de Covid-19 registrats a Espanya han experimentat un lleuger descens després de tres dies seguits augmentant, i ja són 245.938 les persones infectades de coronavirus a Espanya des que va començar la pandèmia.

Encara que la nova normalitat afectarà tot l’Estat, les comunitats autònomes poden legislar la seua normativa, segons la situació epidemiològica en què es troben. Així, el control dels aforaments als establiments pot variar en cada territori. A la Comunitat Valenciana s’estableix en un 75%. D’aquesta manera, la nova etapa es regirà per les mesures establides pel Consell per a previndre la Covid-19 i es mantindran fins que finalitze la crisi sanitària.

S’obrin les fronteres

A més de la mobilitat interprovincial, aquest diumenge també s’obrin les fronteres amb els països de l’espai Schengen excepte Portugal, que ha demanat que siga l’1 de juliol. Amb la resta de països de fora d’aquest espai també s’obriran les fronteres a partir d'aquesta data.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana preveu que la xarxa d’aeroports d’Aena rebrà aquest diumenge cent vols d’aquests països. Els aeroports han implantat un protocol pel qual els visitants hauran de sotmetre’s a tres controls sanitaris.

També et pot interessar

stats