Final de campanya al País Basc i Galícia en uns comicis marcats pels nous brots de la Covid-19

Feijóo i Urkullu busquen la reelecció el 12 i animen la ciutadania a votar, un dret que no podran exercir vora 400 persones que han donat positiu per coronavirus.

D'esquerra a dreta el president de la Xunta Alberto Núñez Feijoo i el lehendakari Íñigo Urkullu
D'esquerra a dreta el president de la Xunta Alberto Núñez Feijoo i el lehendakari Íñigo Urkullu / Brais Lorenzo i Juan Herrero (Efe)

Els candidats a les eleccions autonòmiques del País Basc i Galícia tanquen campanya aquest divendres fent una crida general a exercir el dret al vot en uns comicis marcats pels brots de la Covid-19 i les restriccions associades.

Vora 400 persones no podran votar a aquest autonomies, per haver donat positiu per coronavirus en els brots actius a Ordizia (Guipúscoa) i a la comarca d'A Mariña (Lugo), i es condicionarà la votació dels casos sospitosos als resultats de les proves de PCR i al compliment d’estrictes mesures de seguretat dels casos sospitosos. La ciutadania basca i gallega votarà amb mascareta, amb controls d’aforament i en urnes que es netejaran després de cada vot, entre altres mesures de seguretat.

El lehendakari Iñigo Urkullu ha posat fi a la campanya amb un míting a l'Arenal de Bilbao, on ha fet una crida a “votar sense por”, acompanyat dels caps de llista per Bizkaia i Guipúscoa, Leixuri Arrizabalaga i Bakartxo Tejeria. Urkullu ha defensat el model del PNB per a generar ocupació i riquesa, en un moment de crisi econòmica i social “on està en joc el futur d’Euskadi”. En els actes previs també ha reivindicat el compliment a curt termini de l’Estatut d’Autonomia de 1979, un dels compromisos per a donar suport al govern de coalició.

El vicepresident de l’executiu, Pablo Iglesias, ha defés al País Basc una alternativa d’esquerres –que sorgiria de la suma d’Unides Podem, el PSE-EE i EH-Bildu–, una posició que Urkullu ha qualificat d’incoherent, per la coincidència amb Podem en algunes polítiques socials durant el seu mandat.

El PP concorre a les eleccions coalitzat amb Ciutadans al voltant de la figura de Carlos Iturgaiz. Com un “gegant per la llibertat” l’ha definit el líder estatal del partit, Pablo Casado, qui ha apel·lat al vot útil perquè la ciutadania “de centredreta” tinga un grup parlamentari influent a la cambra basca.

Aquest divendres, últim dia de campanya, s'ha commemorat els 23 anys de l’assassinat del regidor d’Ermua Miguel Ángel Blanco per la banda terrorista ETA. Casado ha recordat el regidor popular i ha apel·lat a l’esperit d’Ermua per a “aglutinar esforços” a fi que el PP conserve la representació en places disputades com Àlaba, on EH Bildu va gunayar l’escó que un grapat de vots més haurien atorgat a la germana de Blanco.

Feijóo: votar és tan segur com anar a la cafeteria

A Galícia el tancament de campanya ha portat el president de la Xunta i candidat del PPdeG a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, de ruta per set ciutats gallegues amb parada final a Ferrol. Feijóo ha acomiadat la campanya amb una crida a la ciutadania a anar a les urnes i ha carregat contra “l’estratègia del temor” dels partits que han demanat suspendre les eleccions a les localitats afectades pel brot de la comarca d’A Mariña, on hi ha vigents restriccions a la mobilitat. Una clara referència a Galicia en Común-Anova Mareas i la Marea Galeguista, que han anunciat un recurs a la resolució de la Junta Electoral Central que considera que es donen les condicions per a votar a aquesta àrea de Lugo, però també al PSdeG, que s'ha manifestat a favor de suspendre els comicis a la zona.

"Demane que a Galícia guanye la democràcia sobre aquells que espanten la gent”, ha proclamat el candidat del PP contra aquestes posicions. Un Feijóo que ha defés que es pot anar a votar amb tranquil·litat de la mateixa manera que es va a una cafeteria o a un centre comercial, abans de recordar que en el brot d'A Mariña hi ha vora 200 positius, enfront d’un cens superior a les 55.000 persones.

El president de la Xunta ha demanat un "últim esforç" per a guanyar de manera "contundent" i s’ha compromés que no governarà si el PP no és la força més votada aquest diumenge. "Mai assumiré la presidència si perd les eleccions", ha asseverat. En cas de reelecció per majoria absoluta, promet desplegar el programa "de forma immediata" a partir de dilluns, la qual cosa, al seu entendre, garantirà l’estabilitat i el funcionament de les institucions per quatre anys més. Així mateix, assegura que començarà a treballar en els pressupostos de 2021.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha donat suport a l'alternativa de govern que representa el candidat del PSdeG, Gonzalo Caballero, qui ha acusat a Feijóo de ser ell qui genera dubtes sobre la votació del 12J, un dret que la Xunta hauria de garantir. Ábalos ha reclamat el vot per a Caballero perquè considera que té un projecte per a Galícia en contrast amb les aspiracions del líder popular, per a qui segons el ministre, la comunitat “és una estació però no la parada final”.

El míting de final de campanya del socialista a Vigo no ha pogut comptar amb l'assistència del president del govern Pedro Sánchez per una avaria tècnica en el seu avió, la qual s'ha convertit en l'anècdota de la jornada.

També et pot interessar

stats