Què es pot fer en la fase 1 de la desescalada?

Es posa en marxa una nova normativa que flexibilitzarà algunes de les mesures restrictives de l'estat d'alarma.

Què es pot fer en la fase 1 de la desescalada?

La Comunitat Valenciana al complet va entrar aquest dilluns en la fase 1 de la desescalada, després que el govern espanyol autoritzara l'avanç dels catorze departaments de salut que s'havien quedat en l'etapa anterior.

Durant la fase 1 es flexibilitzen les restriccions socials per a la contenció de la Covid-19 i s'obrin possibilitats també per a l'activitat econòmica: tornen amb limitacions els xicotets comerços, els hotels, les terrasses, les biblioteques o els museus i, a més, es permeten les reunions de fins a deu persones.

A més, des d'aquest divendres s'eliminen les franges horàries per a passejos i activitat esportiva en els municipis de fins a 10.000 habitants i amb una densitat de població inferior als 100 habitants per quilòmetre quadrat. Només 11 municipis de la Comunitat Valenciana compleixen aquests dos requisits i gaudeixen de mesures de desconfinament més relaxades.

Què es pot fer i quins llocs poden obrir durant la fase 1 de la desescalada?

Mesures socials

  • La mobilitat es permet dins de la unitat territorial de referència en grups màxims de deu persones i sempre que es mantinga la distància mínima de seguretat. En el cas de la Comunitat Valenciana, serà la província.
  • Reunions: quantes persones i com? Es permet reprendre el contacte social en grups reduïts que no podran ser de més de deu persones. Les trobades poden fer-se amb amics o familiars, i en domicilis, a l'aire lliure o en terrasses. El govern espanyol precisa que aquest límit numèric no s'aplicarà si les persones viuen juntes. Estan excloses les persones que pertanyen als grups de risc, les que presenten símptomes o estiguen en aïllament o en quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona diagnosticada amb coronavirus. En tot cas, aquestes trobades grupals han de produir-se respectant les mesures de seguretat i higiene, a més de mantindre una distància de dos metres o mesures alternatives de protecció, com ara les mascaretes.
  • Ús de cotxe privat fins a 9 places per als habitants d'un mateix domicili, sense necessitat de dur mascareta. En cas que les persones no visquen juntes, es permetran dues persones per cada filera de seients, sempre que utilitzen mascareta i respecten la màxima distància possible entre els ocupants.
  • En els vetlatoris, pot haver-hi un màxim de 15 persones si es tracta d'espais a l'aire lliure o 10 persones als espais tancats. Als enterraments poden assistir un màxim de 15 persones respectant les mesures de seguretat i higiene.
  • Als llocs de culte no es pot superar un terç de l'aforament i s'haurà de dur mascareta.

Comerç

  • Podran obrir els establiments del xicotet comerç amb un límit màxim d'aforament del 30%, respectant la distància mínima de dos metres entre clients. A més, poden establir un horari d'atenció prioritària per a majors de 65 anys.

També poden obrir les botigues de més de 400 metres quadrats, sempre que limiten la superfície comercial a eixe espai.

  • Mercats ambulants a l'aire lliure en la via pública, amb un 25% dels llocs habituals i una afluència màxima de la tercera part de l'aforament. S'estableix un distanciament entre parades i la delimitació per al control de l'aforament per part de les forces de seguretat. Així i tot, està en mans de cada ajuntament decidir si es munten o no.
  • Establiments com concessionaris, vivers i centres de jardineria també podran obrir durant aquesta fase.
  • Les ITV estaran en funcionament per a facilitar la realització de l'elevat nombre d'inspeccions tècniques periòdiques de vehicles que han quedat pendents després de la declaració de l'estat d'alarma.

Restauració i hostaleria

  • Terrasses de restauració amb un límit del 50% de l'aforament, respectant la distància mínima interpersonal de dos metres. S'ha d'evitar els d'objectes d'ús comú, com les cartes, i els productes d'autoservici com portatovallons, vinagreres i setrills, prioritzant les monodosis.
  • Hotels i allotjaments turístics, tornen a rebre clients, però no podran accedir a les zones comunes, que continuaran tancades.

Educació i cultura

  • Els centres educatius obrin les portes per a realitzar treballs de desinfecció, condicionament i tasques de caràcter administratiu.
  • Es permeten congressos, trobades i seminaris en l'àmbit de la investigació científica i tècnica de com màxim 30 persones.
  • Les biblioteques, es limiten a les activitats de préstec, devolució d'obres i sala de lectura (aforament del 30%), així com per a informació bibliogràfica i bibliotecària.
  • Actes culturals amb un terç de l'aforament tant en en llocs tancats com oberts (màxim 30 persones). El públic ha d'estar assegut en seients numerats i mantindre la distància de seguretat en tot moment. Així i tot, en altres autonomies, l'aforament en espais a l'aire lliure arriba a les 200 persones.
  • Museus, de manera individual o per unitat familiar i sense superar un terç de l'aforament.
  • En les produccions i rodatges audiovisualsproduccions i rodatges audiovisuals s'han de mantindre distàncies de seguretat entre persones i fer ús d'equips de protecció adequats al nivell de risc.

Esport i oci

  • Gimnasos, de manera individual i amb cita prèvia. Només podrà haver-hi una persona per entrenador i torn, però no es reobriran els vestuaris ni les zones comunes.
  • Instal·lacions esportives a l'aire lliure, excepte les piscines i les zones d'aigua, de manera individual o, com a màxim, dues persones sense que mantinguen contacte físic i a una distància de 2 metres entre elles.
  • Obrin els centres d'alt rendiment esportiu i els esportistes professionals podran exercitar-se de manera col·lectiva.
  • Es poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura en grups de fins a 10 persones.

Permís d’activitats de caça i pesca.

Mesures d'higiene

A més, el Ministeri de Sanitat recomana la neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys dues vegades al dia i els llocs de treball, després de cada torn. També puntualitza que la distància entre venedor i client ha de ser d'almenys un metre si es compta amb elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

També et pot interessar

stats