Les farmàcies demanen al govern d’Espanya que intervinga els preus de les mascaretes per a frenar l’especulació

Aquest dimecres acaba el repartiment debades a totes les persones que utilitzen el transport públic per a desplaçar-se a la faena.

Una farmacèutica atén una usuària
Una farmacèutica atén una usuària / À Punt NTC

Aquest dimecres les forces de seguretat continuen distribuint mascaretes debades a totes les persones que es desplacen al treball en transport públic a la Comunitat Valenciana com a mesura de protecció davant del coronavirus. El govern espanyol ha enviat al territori més d’1,1 milions, i del repartiment s’encarreguen agents de la Policia Nacional, policies locals, guàrdies civils i voluntaris de Protecció Civil en estacions de tren, metro i autobús en les principals ciutats de la Comunitat Valenciana.

Però el repartiment gratuït finalitza aquest dimecres, a partir de dijous ja caldrà acudir a les farmàcies a adquirir les mascaretes. Els establiments esperen tindre prou estoc en els pròxims dies per a evitar el desabastiment. El Col·legi Oficial de Farmacèutics ha oferit al Ministeri de Sanitat que es faça una distribució controlada del material a la població a través de la targeta sanitària (una mesura que ja s’ha anunciat a la Comunitat Valenciana per a majors de 65 anys i col·lectius de risc) i, alhora, demanen que el govern d’Espanya n’intervinga els preus per a frenar l’especulació.

L’acord entre la Generalitat i els representants dels col·legis de de farmàcia valencians per a distribuir mascaretes gratuïtament a determinats sectors de la població, anunciat dimarts pel president Ximo Puig, encara deixa alguns aspectes enlaire. Les farmàcies encara no saben quan estaran disponibles les mascaretes promeses pel govern valencià i quantes en podrà arreplegar cada persona. Per això, han traslladat a la Generalitat els dubtes sobre l’anunci de la mesura sense coordinar abans els mecanismes de distribució, segons ha explicat Jaime Giner, president del Col·legi de Farmacèutics de València.

El sector té por que hi haja cues de gent a les farmàcies que reclama les mascaretes gratuïtes. En els pròxims dies, la Generalitat anunciarà a través dels canals oficials com es farà la distribució entre els majors de 65 anys i les persones de més risc, com ara diabètics, dones embarassades, o persones amb càncer i malalties pulmonars o cardiovasculars. Al voltant d’un milió dos-cents mil valencians i valencianes podran tindre estes mascaretes debades.

En la reunió, la Generalitat també s’ha compromés amb les farmàcies a regular el preu de les mascaretes, perquè la resta de la població les puga adquirir sense pagar una quantitat desorbitada. El cap del Consell també ha destacat que aquesta iniciativa, de les primeres que s’adopten a Espanya, ha sigut possible gràcies a l’esforç que ha fet la Generalitat comprant material de protecció a la Xina a través de l’operació Ruta de la Seda.

També et pot interessar

stats