La família d’un metge mort a València es querella contra Barceló: “L’abandonaren”

La viuda, presidenta de la Plataforma d’Afectats pel Coronavirus a la Comunitat Valenciana, demana obrir una investigació.

Vicente José, en una foto cedida per la família
Vicente José, en una foto cedida per la família

La família de Vicente José, el metge valencià del SAMU mort per coronavirus, s’ha querellat contra la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. Considera que la Generalitat l’abandonà “absolutament” i denuncia que no se li van fer les proves de detecció fins que no va ingressar en un hospital privat tot i presentar símptomes. Segons diuen, tampoc li van facilitar el material de protecció adequat mentre va estar treballant.

La viuda, presidenta de la Plataforma d’Afectats pel Coronavirus a la Comunitat Valenciana, sol·licita per això que s’òbriga una investigació i es prenga declaració a la consellera i a diversos testimonis implicats en la gestió de la crisi sanitària. “En cap moment, Vicente va ser atés per la Conselleria, no li van fer cap test, no va ser informat sobre les mesures de protecció que calia seguir i no se li va facilitar cap equip de protecció. En el SAMU només hi havia una mascareta per al seu equip”, denuncia.

La víctima va fer les guàrdies de SAMU que li corresponien al febrer i març a les localitats de l’Alcúdia i Llíria. Va començar a tindre símptomes de la malaltia el 10 de març, amb febre, i l’endemà la dona i els fills van telefonar a la línia de la Conselleria, habilitada per a aquests casos, sense resposta. Davant d’aquesta circumstància, segons apunta el text, van telefonar a una companya del CICU i la seua resposta va ser que no complia els criteris d’infecció.

L’endemà, la víctima va acudir al metge de capçalera, que sí que va considerar que complia aquests criteris, i li va tramitar una sol·licitud a Salut Pública perquè se li practicara el test de la Covid-19. “Amb l’excusa que estaven molt saturats, els van dir que se n’anara a casa i que personal de la Conselleria es desplaçaria allí per a fer-li el test, cosa que no va passar en cap moment”, s’indica en la querella.

Amb l’empitjorament de símptomes, van acudir a un hospital privat on se li va practicar el test i va donar positiu en coronavirus. Pocs dies després, el doctor va ser ingressat a l’hospital amb una afecció pulmonar, i després de passar uns dies a la unitat de cures intensives va morir. La causa principal de la mort, segons consta en el certificat de defunció, va ser la pneumònia per Covid-19. “Vicente va ser víctima directa de la falta de material de protecció en l’exercici de la seua professió i víctima de la falta d’assistència per part de la Conselleria, l’última responsable de la qual és la consellera”, afig la denúncia.

També et pot interessar

stats