La falta de test a pacients lleus de Covid-19, la clau per entendre perquè el 70% del territori continua en la fase 0

El Consell denuncia que s’ha valorat un indicador que no es contemplava inicialment i demana més transparència.

La directora general d'Epidemiologia, Herme Vanaclocha en la compareixença de hui

La directora general d’Epidemiologia, Herme Vanaclocha, ha afirmat aquest diumenge, en referència als criteris tècnics que han determinat que només 10 dels 24 departaments de salut valencians comencen demà la fase 1 de la desescalada, que "per a la nostra sorpresa s’ha valorat un indicador que no estava en el procediment de treball”.

“Des del Ministeri de Sanitat ens han dit que hem fet poques proves analítiques en els casos de pacients lleus de Covid-19, però és que no n’havíem de fer cap, i hem fet el 30%”, ha denunciat Vanaclocha, acompanyada pel president del Consell, Ximo Puig.

Segons la responsable d’Epidemiologia, que forma part del comité de veus expertes que assessoren el Ministeri de Sanitat, fins ara, les proves PCR per a diagnosticar malalts de Covid-19 només s’han fet a pacients hospitalitzats amb simptomatologia greu. Les persones que presentaven símptomes lleus eren ateses pels metges d’atenció primària, però no se’ls feia cap prova de detecció. A partir de dilluns, aquest protocol canvia i caldrà fer tests a les persones amb simptomatologia lleu.

"El que no es pot fer és canviar les regles de joc enmig del partit", ha criticat Ximo Puig. "Volem seguretat en els paràmetres, en els indicadors i en la transparència de tot el procés”, ha exigit el cap del Consell.

Preguntada sobre la capacitat de la Comunitat Valenciana de fer tests, Herme Vanaclocha ha dit que només el sistema sanitari valencià fa una mitjana de 3.000 PCR diaris, als quals s’han de sumar les proves que es fan als laboratoris privats. Aquesta capacitat, ha assegurat Vanaclocha, “podem arribar a duplicar-la”.

A partir de dilluns, tots els centres d’atenció primària del sistema de salut valencià faran test de detecció a pacients lleus, segons ha anunciat Vanaclocha.

Proves PCR en funció de la incidència de contagis

Segons informen des de la Generalitat, el nombre d’anàlisis PCR realitzades per cada comunitat autònoma està relacionat amb la incidència de la Covid-19 en cada territori. Això explica que comunitats amb poca població i molts contagis han fet més proves que altres més poblades i menys afectades.

El País Basc tenia una incidència acumulada, el passat 7 de maig, de 596 casos per 100.000 habitants, una quantitat que quasi triplica la de la Comunitat Valenciana, amb 214 casos per cada 100.000 habitants.

Al País Basc s’han notificat 13.543 positius i s’han fet 125.183 proves PCR, mentre que al nostre territori, amb una xifra de positius inferior, 13.179 casos, s’han fet 133.533 proves PCR, és a dir, 8.300 més.

També et pot interessar

stats