La falta de metges i infermers en el mercat laboral aboca l’atenció primària a la vora del col·lapse

La sobrecàrrega de treball pel coronavirus i la mancança de substituts per a cobrir les vacances agreuja la situació als centres de salut.

Un dels centres de salut de la Comunitat Valenciana, on els pacients esperen al carrer
Un dels centres de salut de la Comunitat Valenciana, on els pacients esperen al carrer / À Punt NTC

L’atenció primària frega el col·lapse. És el crit d’alarma dels sindicats, que demanen més mitjans per als centres de salut i consultoris, que estan saturats perquè els recau el rastreig dels casos de coronavirus, que augmenten dia rere dia.

Els professionals asseguren que no donen l’abast, en part, perquè falten metges i infermers per a poder contractar-los. De fet, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, demanava ahir disculpes a la ciutadania per la falta de professionals sanitaris, però argumentava que la Conselleria no pot contractar-ne més perquè en algunes categories s’han esgotat les borses de la Comunitat Valenciana, i a la resta d’Espanya tampoc hi ha professionals sanitaris disponibles. “No hi ha especialistes, metges o infermers en l’atur. No podem tindre més professionals on no n'hi ha”, aclaria Barceló.

Per la seua banda, Pilar Valero, secretària de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, adverteix que els centres de salut reben moltes més consultes dels pacients i, a més, les vacances del personal sanitari no sempre es cobreixen perquè no queden professionals per a fer-ho, especialment metges i infermers.

No queden sanitaris a l’atur

Els col·legis confirmen que hi ha molt poc atur entre les professions sanitàries. Antonio Monrabal, vicesecretari del col·legi de metges de València, és concís: “De metges i infermers parats, no n'hi ha”. Una circumstància que reafirma Juan José Tirado, president del Col·legi d’Infermeria de València que, a més, afig que fins i tot els professionals que s’han graduat aquest curs han aconseguit treball ara cobrint substitucions.

La Conselleria de Sanitat Universal reconeix que s'han quedat sense cobrir, per exemple, un 10% de les places de rastreig. A hores d’ara hi ha 1.247 rastrejadors treballant per a la sanitat valenciana.

Pel que fa a les raons que dificulten la contractació de metges i infermers, una és la dificultat d'accedir als estudis de la branca sanitària. Les universitats ofereixen poques places. Una altra qüestió afegida és la remuneració. Els sanitaris recorden que fa anys que demanen millores laborals que no arriben, una circumstància que va obligar molts a anar-se’n a treballar a altres països i que queda de manifest en la vaga dels MIR, encara sense solució.

Sous que no siguen mileuristes

Juan José Tirado, del Col·legi d’Infermeria, apunta la necessitat de millorar la retribució d’aquests professionals: “El sou dels infermers no ha de ser de mileurista per a evitar que els professionals se’n vagen a unes altres comunitats o països”.

El problema s'agreujarà amb els anys, ja que vora la meitat dels sanitaris s'haurien de jubilar en la pròxima dècada.

També et pot interessar

stats