Facua denuncia que el preu màxim de 72 cèntims per mascareta està per damunt del mercat: de 20 a 50 cèntims

L’associació de consumidors considera una burla la mesura i demana a l’executiu de Sánchez un preu màxim de 10 cèntims la unitat.

Imatge de portada: Tres amics amb mascaretes quirúrgiques al carrer en una imatge d'arxiu

Facua-Consumidors en Acció considera un absolut engany que el govern de Pedro Sánchez haja decidit abaixar el preu màxim de les mascaretes quirúrgiques des dels 96 cèntims als 72. L’associació adverteix que aquesta quantitat està per damunt de la immensa majoria de preus del mercat, on poden trobar-se per quantitats que oscil·len entre els 20 i els 50 cèntims.

El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, ha recordat que abans de la pandèmia els fabricants nacionals subministraven mascaretes a distribuïdors per 3 cèntims. D’igual forma, el col·lectiu de consumidors recorda que reclamen des de fa temps al govern que fixe en 10 cèntims el preu de les mascaretes quirúrgiques. “Determinats fabricants, intermediaris i grans establiments estan incorrent en una enorme especulació en aplicar marges de benefici desproporcionats”, ha denunciat Sánchez.

Segons ha comunicat el Ministeri de Sanitat, aquesta modificació del preu màxim s’ha produït després de revisar els preus de mercat actuals de les mascaretes quirúrgiques a Espanya, tant en grans superfícies com en oficines de farmàcia i venda en línia a fi de garantir la lliure competència per davall del preu màxim fixat.

Reducció de l’IVA

A aquesta baixada del preu màxim se li uneix la disminució de l’IVA aplicable a les mascaretes del 21% al 4% que va anunciar el govern el passat 11 de novembre i que el Consell de Ministres aprovarà el dimarts en un decret. Una mesura que Facua considera “insuficient” si no ve acompanyada d’una baixada dràstica en el preu màxim que, finalment, “no s’ha produït”.

Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) afirmen que hauria d’haver-se aplicat abans i ha instat al govern que contemple el repartiment gratuït per al 10% de famílies amb ingressos que no permeten adquirir-les regularment. A més, l’OCU considera que haguera sigut millor eximir d’IVA a aquest producte, com s’ha fet en altres països europeus, i ha demandat també que la rebaixa d’IVA s’acompanye d’una “significativa reducció del preu màxim en totes les mascaretes” i no sols de les quirúrgiques.

També et pot interessar

stats