Èxit en el primer part Covid a l'UCI de La Fe de València

A la mare, ingressada en crítics per coronavirus, se li va haver de practicar una cesària urgent a les 28 setmanes d'embaràs en empitjorar el seu estat de salut

Rècord anual de trasplantaments pulmonars a l\'Hospital La Fe de València
Façana de l'Hospital La Fe de València / À Punt NTC

Una dona contagiada de Covid-19 ha donat a llum a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital La Fe de València. El centre ha informat que es tracta del primer naixement d'una gestant positiva en coronavirus que s'ha produït en aquest espai destinat a malalts crítics, ja que a la mare se li va haver de practicar una cesària d'urgència davant de l'empitjorament del seu estat de salut i el perill que corria si la traslladaven al paritori.

La pacient, de 32 anys, va ingressar amb vora 28 setmanes de gestació a l'UCI de La Fe i va requerir suport respiratori no invasiu i invasiu durant unes tres setmanes, "fins que la situació es va complicar més i de manera sobtada va empitjorar", relata la metgessa adjunta de la unitat, Paula Ramírez. Va ser ella qui va atendre la mare junt amb la resident Cristina Maya.

"Encara que hi havia un seguiment ginecològic, va arribar un moment en el qual necessitàvem que finalitzara l'embaràs perquè el volum de la gestació condicionava la manera de respirar de la mare" i hi havia tractaments que no se li podien aplicar, assenyala Ramírez.

L'empitjorament de l'estat de la dona, anomenada Rita, va portar l'equip mèdic a decidir practicar-li una cesària d'urgència a la mateixa UCI on estava ingressada, ja que si la portaven al paritori "hi havia risc que morira pel camí o per la manipulació", indica.

El passat 26 de juliol, l'equip de Pediatria i el de l'UCI van organitzar un paritori i una unitat de nounats i se li va practicar a la dona una cesària d'urgència en la qual el bebé va nàixer "sense cap complicació", recorda la metgessa.

El naixement va anar acompanyat també d'una millora notable de la mare, a qui se li van poder practicar tractaments i cures que el seu estat d'embaràs no li permetien, com el canvi de posició per a ajudar-la a respirar i de medicació. El bebé, anomenat Samir, va nàixer a més lliure de Covid, no va requerir intubació i va estar uns dies ingressat a l'UCI de nounats pel seu naixement prematur. 

Rita va rebre l'alta hospitalària fa unes setmanes i aquest dimarts ha visitat junt amb la família l'equip mèdic que la va atendre durant la seua estada a l'hospital per a agrair-los les atencions.

La unitat UCI de La Fe ha atés, des de l'inici de la pandèmia, huit dones embarassades amb Covid-19. Totes han superat la malaltia, i només una d'elles va haver d'anar al paritori perquè li practicaren una cesària urgent. La resta ha pogut acabar el període gestant a casa.

També et pot interessar

stats