Europol alerta d'un augment de certificats de tests de Covid-19 falsos en aeroports

L'agència de coordinació policial europea ha desmantellat diferents xarxes que venien proves negatives falsificades en diversos països

Una sanitària pren mostres a un pacient per a la prova PCR
Una sanitària pren mostres a un pacient per a la prova PCR / Europa Press

Europol ha alertat aquest dilluns d'un augment de la venda il·legal de certificats de PCR negatives per a viatjar a la Unió Europea (UE). L'agència de coordinació policial europea llança l'avís després d'haver detectat documents falsos en diferents aeroports i del desmantellament de xarxes de falsificació que oferien en instal·lacions aeroportuàries proves falses a canvi de fins a 300 euros.

Segons explica Europol en un comunicat, autoritats de diferents països han detectat certificats fraudulents de suposades proves negatives de la Covid-19 que es venen als viatgers perquè puguen pujar a un avió o un tren. La certificació de no estar infectat és una exigència creixent entre nombrosos països europeus en les últimes setmanes per a contindre la propagació del coronavirus.

El cas més recent de l'entramat es va donar a l'aeroport britànic de Luton, on les autoritats van arrestar un home que intentava vendre certificats de Covid-19 als viatgers que arribaven de la UE. L'estafador venia els documents per un preu de 100 lliures esterlines (uns 113 euros), falsificant el nom d'un laboratori per a donar-los més credibilitat. L'actuació se suma a la xarxa desmantellada a l'aeroport Charles de Gaulle, a París, que venia certificats falsificats que garantien un resultat negatiu als passatgers, a canvi d'entre 150 i 300 euros.

A Espanya, la Policia Nacional va detindre en desembre del 2020 un estafador per vendre presumptament certificats PCR amb falsos negatius en internet a canvi de 40 euros.

Europol alerta que aquest tipus de fraus estan proliferant també a través d'aplicacions mòbils. De fet, n'ha detectat una a través de la qual, presumptament, un grup irlandés de crim organitzat anomenat Rathkeale Rovers comercialitzava PCR falsificades.

La intel·ligència europea demana els Estats membres que compartisquen amb Europol, amb seu a la Haia, “qualsevol informació pertinent sobre activitats delictives” que detecten al seu territori en relació amb proves PCR falses.

També et pot interessar

stats