Europa mira amb incertesa les festes de Nadal

Avançar les compres, evitar les trobades els dies previs o un confinament estricte durant desembre, algunes de les propostes sobre la taula.

Taula amb decoració nadalenca
Taula amb decoració nadalenca / Shutterstock

Si hi ha una època de l'any en què no poden faltar les reunions socials és Nadal. Per això, aquestes festes estan en el punt de mira de tots els epidemiòlegs. Més enllà de les nostres fronteres també s'aguaita amb incertesa el període nadalenc. I molts països ja han valorat mesures destinades, específicament, a arribar als dies de Nadal amb la menor incidència del virus possible.

Els premis Nobel d'economia Esther Duflo i Abhijit Banerjee van publicar al final de setembre una columna en el diari Le Monde en què proposaven un confinament estricte de l'1 al 20 de desembre. La proposta consistia a canviar classes presencials per classes en línia durant 15 dies abans del Nadal i fer tests massius a partir del 21 de desembre. Aquests economistes consideren que aquesta seria l'única manera de salvar la situació. Com a alternativa Duflo i Banerjee demanaven als francesos que feren les compres nadalenques al novembre per a evitar aglomeracions en les últimes hores.

Una proposta que pareix no es podrà acomplir, amb la mesura de confinament decretada al país fa dues setmanes i que aquesta setmana el primer ministre francés, Jean Castex, ha confirmat que es manté fins a l’1 de desembre.En vista a la “segona onada extremadament forta” que pateix el país, Castex considera que seria “irresponsable alçar o alleugerar” el confinament imposat. Així mateix, ha aclarit que de cara al Nadal, l’objectiu del govern francés és alleugerar el confinament.

A Alemanya, el director de virologia de l'hospital Charité de Berlín i assessor del govern alemany durant la pandèmia, Christian Drosten, afirmava que, per a poder gaudir de Nadal amb certa normalitat, caldria evitar els contactes socials almenys durant la setmana prèvia. Per la seua banda, Drosten no es mostrava tan estricte com els economistes francesos i traslladava a la població la responsabilitat de reduir les trobades d'una manera o una altra: evitar reunions, teletreballar si és possible... Fins i tot argumentava que, apostar per les terrasses no només era positiu per a estar a l'aire lliure, sinó també perquè les temperatures tardorenques contribuirien a acurtar el temps de contacte social.

Toc de queda: la mesura del consens

Els governs europeus han posat en marxa restriccions per a contindre l'acusat avanç de la pandèmia i no tant pensant específicament en el període nadalenc. De moment, la mesura que reuneix el màxim consens als diversos països és el toc de queda. Les restriccions horàries a la mobilitat ja estan en vigor a Espanya, França, Bèlgica, Eslovènia i la regió italiana de la Llombardia.

A més, els últims caps de setmana, Anglaterra, Portugal i Àustria han anunciat nous confinaments generals, alguns més servers que altres, per a frenar el ritme accelerat de contagis.

També et pot interessar

stats