Els Estats Units es preparen per a un moment “com el de Pearl Harbor”

Itàlia registra la menor xifra de morts per coronavirus des del 19 de març, un indici que la corba epidemiològica comença a descendre.

Membres de la Guàrdia Nacional a Manhattan, Nova York, aquest diumenge
Membres de la Guàrdia Nacional a Manhattan, Nova York, aquest diumenge / Eduardo Muñoz (Reuters)

Els Estats Units afronten els pròxims dies moments comparables als viscuts durant l’ofensiva militar a Pearl Harbor o els atacs terroristes de l’11 de setembre de 2001. “Serà la setmana més dura i trista de les vides de la majoria”, ha assegurat el director general de Salut Pública del govern, Jerome Adams, en referència a les morts provocades per la crisi del coronavirus.

“Aquest serà el nostre moment de Pearl Harbor, el de l’11-S, però no estarà concentrat en un mateix lloc. Ocorrerà per tot el país”, ha descrit aquest diumenge en una entrevista per a una cadena de televisió. El país nord-americà ha patit una escalada de contagis sense precedents, fins a arribar als 337.635, i dels quals l’estat de Nova York acumula quasi una tercera part. En tot el món les xifres ascendeixen ja als 1.280.046 casos diagnosticats, dels quals un 5,5% han mort (69.789) i el 21% s’han recuperat (265.462).

Per darrere dels Estats Units en nombre de contagis hi ha Espanya, amb vora 135.000 contagis i 13.000 morts. En tercera posició, Itàlia, país que pateix la quantitat més gran de defuncions pel virus (15.887), però aquest diumenge respirava alleujada en registrar la menor xifra de morts des del 19 de març, un indici que la corba epidemiològica comença a caure. Per darrere, Alemanya i França, els quals han superat la Xina, epicentre del brot, els últims dies.

Nova York afronta una crisi com la de la grip espanyola

L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha llançat una nova crida d’ajuda al govern federal perquè la ciutat necessita un elevat desplegament de material i personal sanitari abans del 12 d’abril, moment en que s’espera arribar al pic de contagis. “Nova York s’enfronta a una crisi que només rivalitza amb la grip espanyola i la Gran Depressió”, ha apuntat. No obstant això, el governador Andrew Cuomo ha matisat que no hi ha suficient proveïment per a ajudar Nova York, Illinois, Texas, Califòrnia... “Simplement no és una opció. S’ha de fer un desplegament a escala nacional”, ha apuntat.

El principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci, ha dit a la cadena CBS News que la pròxima “serà una mala setmana”, però confia que posteriorment “es començarà a veure un aplanament de la corba i un descens”. Fauci ha matisat que no es pot dir que es tinga la crisi sota control, però opina que les mesures per a contindre els contagis, amb més del 90% de la població sota ordres de quedar-se a casa, “estan funcionant clarament”. Menys prudent s’ha mostrat el president Donald Trump, que en una roda de premsa anit expressava la voluntat que el país torne a la normalitat com més prompte millor i assegurava que ja veu “la llum al final del túnel”.

La doctora Deborah Birx, que coordina el grup de treball per al coronavirus, ha dit que el descens en el nombre de casos diaris confirmats a Itàlia i Espanya li “dona esperança” respecte a l’expansió en els Estats Units, que va “uns dotze dies” per darrere de la trajectòria d’aquests països.

Boris Johnson, hospitalitzat per a practicar-li proves de la Covid-19

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha ingressat aquest diumenge a la nit en un hospital per a sotmetre’s a unes proves de la Covid-19, després d’haver estat deu dies confinat en el seu domicili de Downing Street per haver donat positiu en el virus. La notícia ha coincidit amb la resposta al discurs de la reina Isabel II, que aquest diumenge s’ha dirigit a la ciutadania britànica en un inusual discurs televisat en el qual li ha demanat calma i determinació per a superar l’emergència sanitària.

La cap d’Estat britànica, de 93 anys, va invocar l’esperit de resistència de la Segona Guerra Mundial i, quan el país suma quasi 5.000 morts per la pandèmia de coronavirus, ha comminat a la ciutadania a actuar amb la vista posada en les generacions futures.

També et pot interessar

stats