Els Estats Units plantegen la reactivació econòmica en plena escalada de contagis

Grups de seguidors de Trump, partidari de moderar les restriccions, trenquen la quarantena i convoquen manifestacions al llarg del país.

Desenes de persones protesten aquest diumenge contra les mesures de confinament a Washington
Desenes de persones protesten aquest diumenge contra les mesures de confinament a Washington / Lindsey Wasson (Reuters)

Els Estats Units han arribat aquest diumenge a les 40.682 morts per coronavirus, una quantitat dramàtica que no ha impedit a regions com ara Texas preparar-se per a reactivar l’economia. Mentre l’escalada de contagis avança i ja supera els 750.000, alguns estats han començat a mostrar-se a favor de suavitzar les mesures de confinament, entre les quals s’inclou el tancament d’establiments no essencials i restriccions per als desplaçaments.

L’estat de Texas, que lidera el governador republicà Greg Abbott, serà un dels primers que reobriran gradualment els negocis amb servei de recollida o entrega a domicili i els parcs estatals guardant certes mesures de precaució. La tornada a la normalitat ha sigut motiu de controvèrsia al país nord-americà, ja que alguns seguidors del president Donald Trump –partidari de la desescalada– han convocat manifestacions en diferents punts del país en contra de la quarantena i al·legant el seu dret a la llibertat. “Allibereu Minnesota!”, “Allibereu Michigan!”, “Allibereu Virgínia, i salveu la gran segona esmena [dret a posseir i portar armes]. Està sota setge!”, publicava la passada setmana el mandatari en el seu compte de Twitter, fent referència a les estrictes mesures de seguretat d’aquests estats. En la mateixa línia, el president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha tornat una vegada més a ignorar les recomanacions sanitàries i va participar ahir en una de les diverses manifestacions que es van realitzar al seu favor en diferents ciutats del país.

Una enquesta difosa aquest diumenge per NBC News i el diari The Wall Street Journal mostra la visió contrària dels que romanen a casa: segons l’estudi, un 58% de les 900 persones consultades entre el 13 i el 15 d’abril admet estar preocupat perquè els Estats Units avancen massa ràpidament cap a la flexibilització de les restriccions, enfront d’un 32% alarmat perquè dure massa el confinament.

Nova York registra més casos que Espanya

Segons els registres de la Universitat Johns Hopkins, 759.687 persones han contret la Covid-19 als Estats Units, l’actual focus de la pandèmia. Únicament l’estat de Nova York ja n’acumula més que Espanya, el país europeu més afectat, amb 248.417 casos enfront de 195.944. També destaca la corba de contagis, que en el cas del primer és quasi vertical i en el segon comença el període d’estabilització. Itàlia, tot i tindre un menor nombre de casos registrats, supera Espanya en nombre de morts, amb un total de 23.660. La segueixen en la llista França, Alemanya i el Regne Unit, tots per damunt de les 100.000 persones infectades. Turquia s’acosta cada dia més a aquesta xifra, en superar aquest cap de setmana la Xina, on va sorgir el brot de la pandèmia.

Continuen a la baixa els nous casos a la Xina

Els nous casos de coronavirus a la Xina han baixat aquest diumenge fins a 12, huit dels quals procedents de l’exterior, enfront dels 16 contagis del dissabte i els 27 del divendres. La Comissió Nacional de Salut ha confirmat així la tendència a la baixa entre els nous casos “importats”, després que la setmana passada es registrara un significatiu repunt provocat per nacionals xinesos arribats des de Rússia. Així mateix, en el focus de la SARS-CoV-2, la província de Hubei, no es van detectar nous contagis i quatre pacients van ser donats d’alta. Els infectats “actius” al país són ara 1.031, 81 dels quals en estat greu, entre el total de 82.747 casos registrats des de l’inici de la malaltia.

Alemanya obri el xicotet comerç

Alemanya comença a fer els primers passos cap al que s’ha anomenat “una nova normalitat” en temps del coronavirus, amb la relaxació d'algunes de les mesures restrictives que s’havien imposat per a contindre el virus. Els comerços amb una superfície de fins a 800 metres quadrats podran obrir les portes en alguns estats federats, i a partir de la setmana que ve es reprendran gradualment les classes.

A Berlín, per exemple, aquest dilluns comencen els exàmens per a l’últim curs del batxillerat i el quatre de maig tornen altres cursos als col·legis, de manera escalonada i en grups més xicotets que els habituals. En altres estats federats es tardarà més.

També et pot interessar

stats