Els Estats Units aproven el primer test d'autodiagnòstic ràpid de Covid-19 a casa

Tarda 30 minuts a oferir resultats i pot emprar-lo amb recepta mèdica tota persona major de 14 anys amb símptomes sospitosos.

Portada: El test desenvolupat per Lucira Health

La Covid-19 continua deixant xifres de rècord als Estats Units, que ja ha superat el quart de milió de víctimes mortals amb la malaltia diagnosticada, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Amb vora 11,5 milions de contagis detectats des de l'inici de la crisi sanitària, es manté com el país més colpejat del món pel virus. Amb el fort repunt de la pandèmia, amb mitjanes diàries que superen els 100.000 casos, l'Agència d'Aliments i Medicaments nord-americana (FDA) ha aprovat d'emergència un test d'autodiagnòstic ràpid que es pot fer a casa. És la primera prova que existeix d'aquestes característiques, i obri la porta a fer cribratges massius.

El test l'ha desenvolupat el fabricant nord-americà Lucira Health i ofereix resultats que es poden saber en vora 30 minuts com a màxim. L’FDA, organisme encarregat d'autoritzar la comercialització de fàrmacs als Estats Units, destaca en un comunicat que la prova és d'un sol ús i està destinada a “detectar el nou coronavirus Sars-CoV-2 que causa la Covid-19”.

Per a adquirir-la és necessària recepta mèdica, i poden emprar-la a casa persones majors de 14 anys amb sospita d'haver contret la infecció. També es pot utilitzar en centres d'atenció sanitària com ara consultoris, hospitals, clíniques de primers auxilis i sales d'urgència.

“Si bé hi ha proves de diagnòstic de la Covid-19 que han sigut autoritzades per a la recol·lecció de mostres en la llar, aquesta és la primera prova que es pot fer per complet a l’habitatge i proporcionar-hi resultats”, ha assenyalat el comissionat de l’FDA, Stephen Hahn, en el comunicat. Per al funcionari, aquesta nova opció suposa “un avanç de diagnòstic important per a abordar la pandèmia i reduir la càrrega pública de la transmissió de malalties”.

El paquet inclou el test, un vial de mostra, un parell de piles per al dispositiu, un hisop i les instruccions d'us. S'aplica recol·lectant una mostra nasal a través de l'hisop, que després es col·loca i remou en el vial per a impregnar-lo. Després, eixe tub se situa en la unitat de proves, que en 30 minuts o menys oferirà el resultat, positiu o negatiu, en una pantalla lluminosa.

L’FDA ha aclarit que tota persona que done positiu en aquest test ha d'aïllar-se i buscar atenció sanitària. Si és negatiu, però la persona té símptomes similars als de la Covid-19, l'entitat recomana consultar amb el metge, ja que eixe resultat tampoc descarta que la persona haja pogut contraure el virus.

A més de suposar una facilitat per als cribratges massius, aquesta nova ferramenta d'autodiagnòstic permetrà també el rastreig dels casos, ja que els metges que prescriguen el test hauran d'informar de tots els resultats que reben.

També et pot interessar

stats